top of page

Hoe ga je om met een dove hond

Bijgewerkt op: 8 apr.

Doofheid bij honden is een aandoening die in elke levensfase kan ontstaan. Het kan erfelijk zijn of verworven, aangeboren of laat ontstaan. Interactie met uw dove hond kan een speciale aanpak vereisen, maar door in te spelen op zijn unieke behoeften kan uw pup een goede levenskwaliteit hebben.


Klinische symptomen van dove of slechthorende honden kunnen variëren. Deze omvatten een onvermogen om te reageren op bekende verbale commando's of om geluidsbronnen te identificeren; moeite met wakker worden; tekenen van een oorontsteking, zoals hoofdschudden, krabben aan het oor en oorafscheiding; en desoriëntatie bij oudere honden.


Een hond met grote oren
Hoe ga je om met een dove hond

Of uw hond of pup nu doof geboren is of zijn gehoor verloren heeft door ouderdom, ziekte of letsel


Tips: Hoe u voor uw dove hond of pup kunt zorgen


1. Label uw hond

Markering en identificatie zijn essentieel bij de verzorging van een dove hond omdat mensen dan weten wat ze kunnen verwachten als ze hem tegenkomen. Een aangepast label met "Ik ben doof", of zelfs een aangepaste riem of vest met die woorden, zou het publieke bewustzijn verhogen wanneer u met uw dove hond wandelt. Dit zal mensen helpen om de speciale behoeften van uw hond te begrijpen en zijn veiligheid te garanderen.


2. Gebruik handsignalen om met ze te communiceren

Een niet-horende hond associeert woorden met acties, maar als het gaat om de verzorging van een dove hond, moet je hem visuele signalen leren die je wilt associëren met specifieke acties. Handsignalen zijn de perfecte manier om goed gedrag aan te leren en te voldoen aan de socialisatiebehoeften van je dove hond.


U kunt gebaren in de Nederlandse gebarentaal gebruiken of ze aanpassen om uw eigen unieke bewegingen te ontwikkelen voor basiscommando's zoals zit, kom, af en nee. Het is essentieel om veelvoorkomende gebaren of nauw verwante handelingen die uw hond kunnen verwarren, te vermijden. Dove hond trainen Hondentrainingen kan u begeleiden hierin.


3. Wees attent naar ze toe

Oplettendheid en waakzaamheid zijn fundamenteel voor het omgaan met een slechthorende hond. Omdat uw hond geen auditieve signalen kan waarnemen, moet u goed opletten of er gevaarlijke geluiden in de buurt zijn.


Potentiële gevaren in de omgeving van uw hond kunnen agressief blaffen van andere honden, toeteren van auto's en voorbijrijdende fietsers zijn. Het is essentieel om uw metgezel in de gaten te houden en snel te helpen in dergelijke situaties.


Het kan een uitdaging zijn om uw dove hond in de gaten te houden als u hem niet aan de lijn hebt, vooral omdat een dove of slechthorende hond misschien niet zo blaft of zoveel lawaai maakt als een horende hond. U kunt een bel aan de halsband van uw hond bevestigen om u te helpen zijn locatie te bepalen wanneer hij uit het zicht is. Een trilhalsband kan u helpen om de aandacht van uw dove hond te trekken of een commando te geven.


4. Neem veiligheidsmaatregelen

Veiligheidsmaatregelen voor dove honden omvatten het aanlijnen van je hond of hem in een omheinde tuin houden. Dit voorkomt dat hij afdwaalt of in de problemen komt. Om uw dove hond veilig te houden, moet u extra voorzichtig zijn tijdens wandelingen of wandelingen, vooral in de buurt van verkeer of drukke gebieden, omdat hij noch auto's noch uw verbale commando's kan horen.


5. Verrijk hun zintuigen met verrijkende geuren

Honden hebben een buitengewoon reukvermogen. Hoewel ze al hun zintuigen gebruiken om in contact te komen met hun omgeving, lijkt geur het belangrijkste zintuig te zijn, en doofheid maakt het nog belangrijker. Zorg voor voorwerpen die de reukzin activeren om de leefomgeving van een dove hond te verrijken. Je kunt bijvoorbeeld een paar druppels etherische lavendelolie op hun beddengoed doen of een beetje kaneel op een vloerkleed strooien. U moet ook voldoende tijd uittrekken voor verkenning en snuffelen tijdens wandelingen met uw dove hond.


6. Let op interacties met andere honden

Hoewel honden vaker met hun lichaamstaal communiceren dan met blaffen, kan uw dove hond in het nadeel zijn bij de interactie met horende honden.

Socialisatie voor dove honden hangt volledig af van lichaamstaal; andere honden begrijpen hen misschien niet en er kunnen gevechten ontstaan. Houd je dove hond goed in de gaten om conflicten te vermijden.


7. Vermijd dat ze schrikken

Benader uw hond altijd van waar hij u kan zien. Raak hem zachtjes aan op zijn schouder en zorg ervoor dat dit de consequente manier is om hem wakker te maken. U kunt hem ook wakker maken door voedsel dicht bij zijn neus te houden. Je dove hond verrassen of laten schrikken kan leiden tot agressie.


8. Zorg voor training en positieve bekrachtiging

Het trainen van een dove hond is vergelijkbaar met het trainen van een horende hond, maar je moet handsignalen gebruiken voor je communicatie. Trainingstechnieken zijn onder andere lokken, vangen en positieve bekrachtiging. Training moet vroeg worden geïntroduceerd bij dove puppy's. Traktaties zijn uitstekende manieren om de aandacht van je dove pup te trekken, zodat je verder kunt gaan met andere training. Vergeet niet om positief gedrag te belonen.


Conclusie

Tot slot zullen deze richtlijnen je in staat stellen om optimale zorg te bieden aan je dove hond. Onthoud dat dove honden met de juiste aandacht en genegenheid kunnen gedijen en een vreugdevol leven kunnen leiden. Om het welzijn van uw hond of pup te garanderen, kunt u het beste vandaag nog een hondentraining inplannen!leuke hond met grote oren
Dove hond

FAQ - Veelgestelde vragen hoe ga je om met een dove hond


Waarom worden honden doof?

Doofheid bij honden kan het gevolg zijn van vele factoren, waaronder veroudering, chronische oorinfecties of aangeboren, erfelijke oorzaken.


Hoe weet je of een hond doof is?

Een dove pup of hond reageert niet op verbale bevelen. Dove puppy's kunnen een verhoogde vocalisatie vertonen. Daarnaast kunnen slechthorende honden tekenen van oorinfecties vertonen.


Kunnen oorinfecties gehoorverlies bij honden veroorzaken?

Oorinfecties kunnen gehoorverlies bij honden veroorzaken als ze niet behandeld worden.


Welke invloed hebben medicijnen op het gehoor van honden?


Verschillende medicijnen kunnen gehoorverlies bij honden veroorzaken, vooral als het trommelvlies beschadigd is. Gebruik nooit oordruppels in de oren van je hond tenzij een dierenarts de oren heeft gecontroleerd en heeft bevestigd dat het veilig is om druppels te gebruiken.


Kunnen gedragsveranderingen bij honden wijzen op gehoorproblemen?

Gedragsveranderingen bij honden zoals ongehoorzaamheid of agressie en desoriëntatie kunnen wijzen op gehoorproblemen.


Waarom het vermoeden van doofheid bij honden bevestigen bij een dierenarts?

Als u doofheid vermoedt, neem uw hond dan mee naar een dierenarts om mogelijke onderliggende oorzaken voor het gehoorverlies van uw hond te onderzoeken.

.

26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Yorumlar


bottom of page