top of page

Lichaamstaal hond

Lichaamstaal hond


Lichaamstaal hond leren. Honden communiceren op verschillende manieren, waaronder door middel van hun lichaamstaal. Het begrijpen van de lichaamstaal van uw hond is een belangrijke vaardigheid die u kunt gebruiken om de stemming en de behoeften van uw hond te begrijpen. Hieronder vindt u een uitleg van de lichaamstaal van honden.

Staart


De staart van uw hond kan veel vertellen over zijn stemming. Als de staart van uw hond omhoog en kwispelend is, betekent dit dat hij opgewonden en blij is. Als de staart laag hangt, kan dit betekenen dat uw hond zich angstig of onderdanig voelt. Als de staart van uw hond tussen zijn benen is geklemd, betekent dit dat uw hond bang of nerveus is.


De staart van de hond is het meest krachtigste communicatiemiddel:


Staart tussen zijn benen, kan angst of nervositeit zijn.

Kwispelende staart, hond hij is blij.

Roterende kwispel, kan onderdanigheid, stress of dominant.

Staart helemaal tegen zijn buik, is angst

Staart middelhoog, de hond is ontspannen

Staart hoog, staat de staart van een hond stijf en recht omhoog, dan kun je dat interpreteren als dreigend, opgewonden of zelfs agressief. Zeker in combinatie met rechtopstaande haren op de rug en staart kan dit betekenen dat een hond bereid is de aanval in te gaan.

Staart horizontaal, Bij een horizontale staart kun je ervan uitgaan dat de hond alert is en zich waarschijnlijk ergens op focust.


Oren


De oren van uw hond kunnen ook veel vertellen over zijn stemming. Als de oren van uw hond rechtop staan en naar voren zijn gericht, betekent dit dat hij alert en geïnteresseerd is. Als de oren van uw hond plat tegen zijn hoofd liggen, kan dit betekenen dat hij zich bang of onderdanig voelt.

Lichaamshouding


De lichaamshouding van uw hond kan ook veel vertellen over zijn stemming. Als uw hond zijn lichaam strak en stijf houdt, kan dit betekenen dat hij zich bedreigd voelt. Als uw hond ontspannen en speels is, betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt.

Gezichtsuitdrukking


De gezichtsuitdrukking van uw hond kan ook veel vertellen over zijn stemming. Als uw hond ontspannen is, zal hij waarschijnlijk zijn mond een beetje openen en zijn tong uitsteken. Als uw hond bang of nerveus is, zal hij zijn lippen strak tegen zijn tan