top of page

Hoe kan je testen of je hond doof is

Sommige honden worden doof geboren, terwijl andere op latere leeftijd gehoorproblemen ontwikkelen. Naar schatting lijdt 5 tot 10 procent van de honden aan doofheid, aan één oor (unilateraal) of aan beide oren (bilateraal). Kijk ook even op hoe ga ik zelf om met mijn dove hond of puppy.


Hier zijn enkele tips om te testen of een hond doof is:


1. Luide geluiden testen: Maak een scherp, onverwacht geluid terwijl je hond niet kijkt, bijvoorbeeld door met je handen te klappen of een sleutelbos te laten vallen. Let op de reactie van je hond. Een hond met normaal gehoor zal reageren door zijn oren te bewegen, te schrikken of naar de bron van het geluid te kijken. Als de hond niet lijkt te reageren, kan dit een indicatie zijn van doofheid.


2. Fluittest: Gebruik een hondenfluitje of een ander geluidsapparaat dat een hoge frequentie produceert. Blaas op het fluitje terwijl je hond niet kijkt en let op zijn reactie. Als de hond niet reageert, kan dit wijzen op doofheid, vooral als hij wel reageert op andere geluiden.


3. Geluid achter de hond: Sta achter je hond en maak een geluid, zoals een klap of een roep. Let op of de hond reageert door zijn hoofd te draaien, zijn oren te bewegen of naar de bron van het geluid te kijken. Als er geen reactie is, kan dit wijzen op doofheid.


4. Professioneel gehooronderzoek: Als je vermoedt dat je hond doof is en de bovenstaande tests niet zekerheid bieden, kun je een professioneel gehooronderzoek laten uitvoeren door een dierenarts of een specialist op het gebied van dierengedrag. Dit kan onder meer een BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response) omvatten, een gespecialiseerde test om het gehoor van een hond nauwkeurig te evalueren. Het is belangrijk om op te merken dat sommige honden mogelijk niet reageren op bepaalde geluiden vanwege andere factoren, zoals afleiding, desinteresse of gehoorverlies aan één oor. Als je vermoedt dat je hond doof is, is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passend advies.


Manieren om het gehoor van uw hond te testen


Als u vermoedt dat uw hond een gehoorprobleem heeft, zijn er tests die u thuis kunt proberen voordat u professionele hulp inroept bij uw dierenarts.


Test eerst of uw hond reageert op verschillende geluiden, zoals fluiten, klappen, kloppen op de deur, zijn naam roepen, enz. terwijl de hond of pup niet naar u kijkt.


Een afwezigheid of gebrek aan reactie op een van deze geluidsprikkels kan erop wijzen dat uw huisdier zijn gehoor aan het verliezen is. Als je hond een van de bovenstaande symptomen vertoont en hij niet reageert op de geluidstest die je thuis hebt gedaan, is het tijd om een dierenarts in te schakelen.

fluffyhondje wat je aankijkt
Hoe kan je testen of je hond doof is

Hoe controleert de dierenarts het gehoor van mijn hond?


Uw hond ondergaat een volledig lichamelijk onderzoek. De gehoorgang wordt onderzocht op afwijkingen, zoals de ophoping van oorsmeer of vuil, tekenen van infectie, ontsteking of letsel.


Uw dierenarts kan ook het gehoor van uw hond testen door rustig achter uw hond te gaan staan en hard te klappen om te zien of er een reactie is.


Bepaalde diergeneeskundige specialisten kunnen de Brainstem Auditory Evoked Response (BAER)-test uitvoeren. Dit is de meest betrouwbare methode om doofheid bij honden vast te stellen. De test werd voor het eerst gebruikt bij baby's en wordt nu gebruikt om het gehoor bij honden te evalueren.


Bij de BAER-test wordt de reactie van de hersenen op klikgeluiden gecontroleerd. De test bevestigt niet alleen dat de hond doof is, maar kan ook de mate van de beperking bepalen. De BAER-test meet echter niet het volledige bereik van het gehoor van een hond, het controleert alleen geluiden in het normale menselijke bereik (sommige honden testen als 'doof' maar kunnen nog steeds zeer hoge geluiden horen).


Waarom u het gehoor van uw hond zou moeten laten testen


Voor hondenfokkers geeft het testen van de fokdieren op doofheid voordat ze gefokt worden, een beter inzicht in het type genen dat de vader of moeder aan zijn/haar nakomelingen kan doorgeven. Hoewel het testen helpt voorkomen dat er slechthorende puppy's worden gefokt, garandeert de BAER-test het gehoor van de resulterende puppy's niet volledig.


Als hondeneigenaren weten dat hun huisdier gedeeltelijk of volledig doof is, kunnen ze gemakkelijker inspelen op de behoeften van hun dove hond, zoals het ontwikkelen van geschikte communicatie- en trainingstechnieken (gebruik van handsignalen of overdreven lichaamstaal).


Er kunnen ook de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om dove honden te beschermen tegen potentiële gevaren, zoals voertuigen en roofdieren. Het bewustzijn en het begrip van de ouders over de aandoening van hun hond zijn erg belangrijk, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat de hond een gelukkig en gezond leven zal leiden.


veel leuke honden op een rijtje
Hoe kan je testen of je hond doof is

Conclusie:


In conclusie, er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om te testen of een hond doof is. Deze omvatten het observeren van reacties op luide geluiden, het gebruik van een hondenfluitje of ander geluidsapparaat, en het uitvoeren van tests waarbij geluiden achter de hond worden gemaakt om te zien of hij reageert.


Hoewel deze tests een indicatie kunnen geven van doofheid, is het belangrijk op te merken dat een professioneel gehooronderzoek door een dierenarts of een specialist de meest nauwkeurige diagnose biedt. Als er vermoedens zijn van doofheid bij een hond, is het raadzaam om een ​​dierenarts te raadplegen voor verdere evaluatie en passend advies.


FAQ - Veelgestelde vragen over testen of de hond of pup doof is


1. Hoe kan ik testen of mijn hond doof is?** Je kunt het gehoor van je hond testen door luide geluiden te maken terwijl hij niet kijkt en zijn reactie te observeren. Gebruik ook een hondenfluitje of ander geluidsapparaat om te zien of je hond reageert.


2. Welke reacties moet ik zoeken bij het testen van het gehoor van mijn hond? Typische reacties zijn het bewegen van de oren, het draaien van het hoofd in de richting van het geluid, of het kijken naar de bron van het geluid.


3. Wat als mijn hond niet reageert op geluiden? Betekent dit dat hij doof is? Als je hond niet reageert op geluiden, kan dit een indicatie zijn van doofheid, maar het is niet altijd definitief. Sommige honden kunnen andere redenen hebben om niet te reageren, zoals afleiding of desinteresse.


4. Zijn er andere manieren om het gehoor van mijn hond te testen? Ja, je kunt ook geluiden achter je hond maken en zijn reactie observeren. Een professioneel gehooronderzoek door een dierenarts of specialist is echter de meest nauwkeurige manier om doofheid te diagnosticeren.


5. Kan een hond tijdelijk doof zijn? Ja, honden kunnen tijdelijk doof zijn als gevolg van oorinfecties, letsel aan het oor, blootstelling aan luide geluiden, of andere factoren. Tijdelijke doofheid kan variëren in duur en kan soms worden omgekeerd met passende behandeling.


6. Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn hond doof is? Als je vermoedt dat je hond doof is, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en passend advies. Een professionele diagnose kan helpen bij het bepalen van de beste aanpak voor de zorg voor je dove hond.


Dove hond trainen Hondentrainingen kan u helpen met het trainen of begeleiden van uw hond of puppy.

29 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page