top of page

Hoe krijg je vlooien weg bij een hond?

Bijgewerkt op: 2 jun.

Bestrijding van vlooien bij de hond


Hoe krijg je vlooien weg bij een hond? Hoe help ik mijn hond van zijn vlooien af. De ultieme hondengids voor vlooien bij honden: tekenen, behandeling en preventie. Als uw hond last heeft van seizoensjeuk, heeft u mogelijk te maken met hondenvlooien.


vlooien hond
Mijn hond heeft vlooien. Help

Inleiding mijn hond heeft vlooien! Wat nu?:Hoe krijg je vlooien weg bij een hond?


De belangrijkste vraag die eigenaren van gezelschapsdieren stellen is.  “Hoe kom ik van vlooien bij mijn hond af?” De beten van volwassen vlooien jeuken, kunnen geïnfecteerd raken en haaruitval veroorzaken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de kleine griezelige beestjes ook mensen bijten en hen net zo ellendig maken als hun viervoetige tegenhangers. Je doel is om vlooien te doden en de vlooienplaag te stoppen. Hierbij worden niet alleen de volwassen vlooien gedood, maar ook de vlooieneitjes.


Wat is een vlo eigenlijk?


Behalve dat het natuurlijk heel hinderlijk is, is de wetenschappelijke naam voor vlooien Siphonaptera, waartoe ongeveer 2500 verschillende soorten vlooien behoren, zoals de hondenvlo en de katten vlo.


Vlooien zijn kleine, loop loze insecten die zich voeden met het bloed van zoogdieren en vogels. Deze kleine bruine beestjes worden gewoonlijk slechts ongeveer 1,5-3 millimeter lang of ongeveer een cent of twee hoog. 


Vlooien veroorzaken niet alleen allergische reacties bij huisdieren, maar ze zijn ook dragers van darmwormen, de ziekte van Lyme en hotspots, veroorzaken ernstige jeuk en een geïrriteerde huid en maken het leven van honden en katten ellendig.


Levenscyclus van de vlo


De levenscyclus van een vlooi doorloopt vier fasen: ei, larve, pop en uiteindelijk de volwassenheid. De parasiet heeft een gastdier nodig. Wanneer een vlooienlarve uitkomt, heeft hij bloed nodig voordat hij kan rijpen en zich kan voortplanten. Eén vrouwelijke vlo legt elke dag wel 50 vlooieneitjes.


Als het vrouwtje zestig dagen lang elke dag eieren legt, zal ze in slechts twee maanden ruim 20.000 nakomelingen krijgen, wat zal leiden tot een wijdverbreide vlooienplaag.


leuke pup retriever
mijn hond heeft vlooien wat nu?

Als je vermoedt dat je hond vlooien heeft, onderneem gelijk actie!


Als je vermoedt dat je hond vlooien heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de vlooien te behandelen en verdere verspreiding te voorkomen.


1. Mijn hond heeft vlooien. Controleer je hond: 


Onderzoek de vacht van je hond grondig, met name rond de nek, achter de oren, op de rug en aan de basis van de staart. Let op tekenen van vlooien, zoals kleine bruine insecten die door de vacht bewegen, vlooienpoepjes (donkere korreltjes die lijken op gemalen zwarte peper) en huidirritatie zoals roodheid, krabben en bijten.


2. Mijn hond heeft vlooien; vlooienmiddel voor je hond:


Gebruik een geschikt anti vlooienmiddel dat is goedgekeurd voor gebruik bij honden. Dit kan een topische behandeling, een orale medicatie, of een vlooienband zijn. Volg altijd de instructies op het productetiket en raadpleeg indien nodig je dierenarts voor advies over welk product het meest geschikt is voor jouw hond.


3. Mijn hond heeft vlooien; was en verschoon je huis:


Vlooien leggen eitjes in de omgeving van je huis, dus het is belangrijk om je huis grondig te reinigen om verdere verspreiding te voorkomen. Stofzuig alle vloeroppervlakken, inclusief tapijten, bekleding, en hoeken van de kamers. Was alle beddengoed van je huisdier, evenals andere stoffen die mogelijk met vlooien zijn besmet. Overweeg het gebruik van een omgevingsbehandeling zoals een spray of poeder die vlooien en hun eitjes doodt in je huis.


4. Mijn hond heeft vlooien ; Behandel andere huisdieren:


Als je meerdere huisdieren hebt, is het belangrijk om alle huisdieren tegelijkertijd te behandelen om verdere verspreiding van vlooien te voorkomen.


5. Mijn hond heeft vlooien; Volg preventieve maatregelen:


Nadat je hond van vlooien is behandeld, is het belangrijk om regelmatig preventieve anti. vlooienmiddelen te gebruiken om te voorkomen dat vlooien terugkeren. Bespreek met je dierenarts welke preventieve maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw hond en jouw situatie.


Als je hond ernstige symptomen heeft als gevolg van de vlooieninfectie, zoals ernstige jeuk, huidirritatie, of bloedarmoede, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor advies en behandeling.allemaal hondjes op een rij en kijken blij
Mijn hond heeft vlooien. Help!


Mijn hond heeft vlooien. Wat zijn tekenen dat hij vlooien heeft?


U kunt achterdochtig worden over een besmetting als uw  hond zichzelf meer dan normaal begint te krabben. Ze kunnen ook bijten en likken op de plaatsen van irritatie.


1. Bijt sporen


Dit kan een van de eerste tekenen zijn waar u op denkt te letten als u merkt dat uw huisdier krabt. Vlooienbeten verschijnen zowel in clusters als in rijen.

Deze beten zullen waarschijnlijk moeilijk te herkennen zijn, afhankelijk van de dichtheid van de vacht van uw hond, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de andere, meer duidelijke tekenen. Kijk op de achterpoten en bij de basis van de staart om vlooien te vinden. Bij grote honden is het vaak moeilijk om vlooien te herkennen.


2. Vuil/uitwerpselen


Het lijkt misschien op gewoon vuil, maar het is eigenlijk vlooienuitwerpselen, wat verteerd bloed is. Je ziet de vlooien misschien niet, maar je ziet wel het vlooienvuil. Vlooienvuil is een van de gemakkelijker te herkennen symptomen en is vaak te vinden op verborgen en warme plekken zoals de buik, oksels en nek.

Meestal zul je de meeste vlooien opmerken nabij de staart van de hond en langs de rug, wat de favoriete plekken zijn waar de vlooien zich verzamelen.

Vlooienvuil op honden is rommelig en onhygiënisch. Bij een zware besmetting kan het non-stop voeren van het bloed van het huisdier zelfs leiden tot bloedarmoede en andere gezondheidsrisico's.


3. Korsten


Het kan zijn dat u korstjes opmerkt waar uw huisdier herhaaldelijk heeft gekrabd en bijt. Wanneer bacteriën onder de genezen  huid terechtkomen , kunnen deze gaan etteren en een abces vormen, wat een veel groter probleem is. Een goede  wond- en infectiebehandeling is belangrijk, dus overleg met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat u de juiste behandelingen gebruikt.


4. Haaruitval


De vlooien van de hond zelf veroorzaken geen haarverlies; dit komt door herhaaldelijk jeuken en bijten op dezelfde plekken. Een kale plek kan er echter op duiden dat uw hond vlooien heeft, vooral als de plek zich in de “vlooiendriehoek” bevindt nabij de basis van de staart op de onderrug.


5. Vlooien allergie


Vlooienallergieën worden vaak verward met hondenvoer allergieën of omgevingsallergieën . Helaas leidt dit er vaak toe dat u de symptomen aanpakt in plaats van de oorzaak aanpakt en het lijden van uw huisdier verlengt.


6. Lintwormen


Soms, wanneer uw hond bijt en likt als reactie op een vlooienbeet, slikt hij uiteindelijk een vlo in die besmet is met lintworm larven. Dit is een vaak voorkomende bijwerking van vlooien.

Zodra de lintworm is ingenomen, kan hij zich ontwikkelen tot een volwassene, waar hij in de darmen rijpt. Tekenen van lintwormen zijn onder meer zichtbare segmenten van de worm die in de verse ontlasting terechtkomen.


7. Bloedarmoede


Bloedarmoede verwijst naar een laag aantal rode bloedcellen. Omdat vlooien zich voeden met het bloed van hun gastheer, is het logisch dat aanzienlijke activiteit tot bloedarmoede kan leiden. Dit geldt vooral bij puppy's en kleine honden met minder bloedvolume, maar gelukkig komt bloedarmoede door vlooien zelden voor.


Oorontsteking - Oormijt bij honden


Oorontsteking bij honden kan vaak worden veroorzaakt door oormijt. Deze kleine parasieten leven in de gehoorgangen van de hond en veroorzaken jeuk, irritatie en ontsteking. Het herkennen van oormijt is cruciaal voor een snelle behandeling en verlichting van je hond.

hondje wat ligt en je vrolijk aankijkt
Mijn hond heeft vlooien. Help!


Hoe moet je vlooien bij honden doden


1. Shampoo


Vlooienshampoo is een gemakkelijke eerste stap met een laag risico die volwassen vlooien op de huid van de hond doodt. Naast het doden van vlooieneitjes gedurende maximaal vier weken, verwijdert het ook vlooienvuil. Deze zachte formule maakt gebruik van  kokosolie , lanoline, aloë en havermout om de boze huid te helpen kalmeren en is geschikt voor gevoelige types. Het wordt aanbevolen om de shampoo maandelijks te gebruiken bij restproblemen en wekelijks bij ernstige gevallen. Medicinale shampoo doodt vlooien bij honden en verwijdert vlooienvuil om plagen onder controle te houden. Het laatste wat je wilt nadat je van de vlooien af ​​bent, is dat ze terugkomen omdat je ze niet allemaal hebt gekregen! Het doden van volwassen vlooien, larven en eieren is een uitdaging, maar het is goed te doen. Shampoo doodt vlooien snel en veel honden reageren goed op de rustgevende spa-achtige behandeling.


2. Diatomeeënaarde


Diatomeeënaarde is een plaatselijke behandeling die bestaat uit siliciumdioxide, een poeder gemaakt van gefossiliseerde waterorganismen die diatomeeën worden genoemd.

Diatomeeënaarde is geurloos en vlekt niet en kan op het aangetaste gebied worden aangebracht. Wanneer vlooien of andere insecten echter over het poeder kruipen, vernietigt het hun exoskelet en doodt het hen. Hoewel diatomeeënaarde een veilige en natuurlijke formule is, is deze niet altijd even effectief als chemische behandelingen.


3. Vlooienbehandelingen


Vlooienbehandelingen die bedoeld zijn om van plagen af ​​te komen, zijn er in vele vormen, sommige effectiever dan andere. De meeste behandelingen behandelen vlooien- en tekenbesmettingen.

Vlooienbehandelingen  en  vlooiensprays zijn een manier om levend ongedierte te doden dat uw hond ongemak bezorgt. Lokale vlooienmedicijnen zijn de meest effectieve optie om vlooien in alle levensfasen te bestrijden.

Ze bevatten ingrediënten die niet alleen uw hond van vlooien verlossen, maar ook voorkomen dat de eieren uitkomen, waardoor ze afsterven en de levenscyclus tot stilstand komen. De plaatselijke medicijnen werken ook om vlooien in de vacht van uw hond te voorkomen.


3. Havermout behandeling


Een havermout behandeling zoals  Tropiclean OxyMed Medicated Oatmeal Treatment kan jeuk en schilfering door vlooien helpen verzachten. Bovendien kan het helpen de vacht van uw huisdier te hydrateren en de broodnodige verlichting te brengen!

Het havermout zeepwater verwijdert vlooien en organisch afval zoals uitwerpselen en verzacht de huidproblemen van uw hond.


4. Vlooienkammen


Een vlooienkam is een kleine kam met heel dichte tanden waarmee je levende volwassen vlooien fysiek kunt uitkiezen. Vlooien verwijderen met de kam is eenvoudig. Natuurlijk zal dit de plaag niet wegnemen, maar het kan wel helpen om enkele van de vervelende en ongemakkelijke beten te verminderen, terwijl andere behandelingen de zich ontwikkelende vlooien doden.Pluchige hond met zijn tong uit zijn bekkie
Mijn hond heeft vlooien. Help!


Vlooienpreventie voor honden


Het voorkomen van vlooien bij honden is essentieel om je huisdieren comfortabel en gezond te houden. Hier zijn enkele effectieve methoden voor vlooienpreventie bij honden:


1. Gebruik van anti vlooienmiddelen:


Gebruik regelmatig anti vlooienmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor honden. Dit kunnen spot-on behandelingen, orale medicatie, vlooienbanden of halsbanden zijn. Deze producten bevatten actieve ingrediënten die vlooien doden of voorkomen dat ze zich op je hond vestigen. Volg altijd de instructies op het productetiket en gebruik alleen producten die zijn goedgekeurd voor gebruik bij jouw specifieke diersoort en gewichtsklasse.


2. Regelmatige verzorging:


Houd de vacht van je hond schoon en goed verzorgd door regelmatig te borstelen en te kammen. Dit kan helpen om vlooien en hun eitjes te verwijderen voordat ze een probleem worden. Let vooral op gevoelige gebieden zoals de nek, achter de oren, op de rug en aan de basis van de staart.


3. Omgevingsbeheersing:


Omdat vlooien eitjes leggen in de omgeving van je huis, is het belangrijk om je huis grondig te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Gebruik een omgevingsbehandeling zoals een vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel in de vorm van een spray, poeder of nevel, die vlooien en hun eitjes doodt op tapijten, bekleding, meubels en andere oppervlakken in je huis.


4. Stofzuigen en wassen:


Stofzuig regelmatig alle vloeroppervlakken in je huis, inclusief tapijten, vloerkleden, bekleding en hoeken van de kamers. Dit helpt om volwassen vlooien, eitjes en larven op te zuigen en te verwijderen. Was alle beddengoed van je huisdier, evenals andere stoffen die mogelijk met vlooien zijn besmet, op een hoge temperatuur om vlooien en hun eitjes te doden.


Conclusie mijn hond heeft vlooien


Vlooien en teken zijn schadelijk voor de gezondheid van uw hond, maar dankzij de geweldige ontwikkelingen in de diergeneeskunde kunt u ervoor zorgen dat uw geliefde huisdier nooit hoeft te lijden onder externe parasieten. Als u vermoedt dat uw hond vlooien of teken heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts zodat u samen met een expert kunt bespreken hoe u eventuele problemen kunt behandelen en voorkomen.


FAQ - Veelgestelde vragen - Hoe krijg je vlooien weg bij een hond?


Wat zijn vlooien en welke invloed hebben ze op honden?


De insecten zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van dieren. Ze kunnen jeuk en huiduitslag veroorzaken en zelfs parasieten op honden overbrengen als je met vlooien omgaat.


Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?


Als u merkt dat uw hond overmatig krabt of kleine zwarte of bruine stippen op zijn huid of vacht ziet, heeft hij waarschijnlijk last van ongedierte. Mogelijk ziet u ook vlooienvuil, dat lijkt op kleine zwarte stippen, op het beddengoed van uw hond of op plekken waar hij tijd doorbrengt.


Kunnen andere huisdieren vlooien krijgen van mijn hond?


Ja, andere huisdieren in uw huishouden kunnen ook vlooien krijgen van een besmette hond. Het is belangrijk om alle huisdieren in het huishouden te behandelen om de verspreiding van het ongedierte te voorkomen.


Hoe kom ik van vlooien bij mijn hond af?


Er zijn veel behandelingsopties beschikbaar, waaronder plaatselijke behandelingen, orale medicatie en vlooienbanden om vlooien te doden


Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond vlooien krijgt?


Regelmatige verzorging, uw huis regelmatig stofzuigen en het gebruik van vlooien preventieve behandelingen kunnen allemaal helpen voorkomen dat de parasieten uw hond besmetten.Heerlijke blije vrolijke hond met stipjes
Hondentrainingen - Mijn hond heeft vlooien. Help!


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page