top of page

Leeshond

Leeshond is een getrainde hond die wordt gebruikt om kinderen met leesproblemen te helpen. De hond zit of ligt rustig naast het kind terwijl het kind voorleest. De hond geeft het kind geen feedback op zijn of haar leesprestaties, maar biedt wel steun en troost.


Leeshonden kunnen een aantal voordelen hebben voor kinderen met leesproblemen. Ze kunnen:


 • Het kind helpen om zich meer ontspannen en minder angstig te voelen bij het lezen.

 • Het kind helpen om zich te concentreren en aandacht te schenken aan het lezen.

 • Het kind helpen om zelfvertrouwen te krijgen in zijn of haar leesvaardigheid.

Leeshonden worden vaak ingezet in bibliotheken, scholen en andere instellingen waar kinderen met leesproblemen worden geholpen. Er zijn ook een aantal organisaties die leeshonden trainen en plaatsen bij kinderen die er behoefte aan hebben.


Hoe worden leeshonden getraind?


Leeshonden worden getraind om rustig en geduldig te zijn. Ze moeten ook leren om aanwijzingen van hun begeleider op te volgen. De training van een leeshond duurt meestal ongeveer een jaar.


Waar kan ik een leeshond vinden?


Er zijn een aantal organisaties die leeshonden trainen en plaatsen bij kinderen die er behoefte aan hebben. Je kunt contact opnemen met een van deze organisaties om te zien of er een leeshond beschikbaar is in jouw regio.


Tips voor het lezen met een leeshond


Hier zijn een paar tips voor het lezen met een leeshond:

 • Kies een rustige plek waar je je kind niet afgeleid zal worden.

 • Laat je kind een boek kiezen dat hij of zij leuk vindt.

 • Begin met korte leessessies en bouw deze geleidelijk op.

 • Moedig je kind aan om te praten over het boek terwijl hij of zij voorleest.

Leeshonden kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor kinderen met leesproblemen. Ze kunnen helpen om het lezen leuker en minder stressvol te maken.


hond met bril op
leeshond

Wat is de oorsprong van het woord "Leeshond"


Het woord "leeshond" is een samenstelling van de woorden "lezen" en "hond". Het woord "lezen" is afkomstig uit het Oudnederlands "liezen", wat "overwegen" of "nadenken" betekent. Het woord "hond" is afkomstig uit het Proto-Germaans "hundaz", wat "hond" betekent.


De term "leeshond" werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1980 door de Amerikaanse psychologe Mary Anne Zaslow. Zaslow was een van de pioniers van het gebruik van leeshonden bij kinderen met leesproblemen.


De term "leeshond" is sindsdien in veel andere talen overgenomen. In het Engels wordt de term "therapy dog" of "reading dog" gebruikt. In het Frans wordt de term "chien d'assistance" of "chien de lecture" gebruikt. In het Duits wordt de term "Lesehund" gebruikt.

In Nederland wordt de term "leeshond" het meest gebruikt. Er zijn ook een aantal andere termen in gebruik, zoals "hulphond voor lezen" of "bijleeshond".


De term "leeshond" is een accurate en beschrijvende term voor een hond die wordt gebruikt om kinderen met leesproblemen te helpen. De hond is getraind om rustig en geduldig te zijn, en om aanwijzingen van zijn begeleider op te volgen. De hond biedt het kind steun en troost tijdens het lezen, waardoor het kind zich meer ontspannen en minder angstig kan voelen.Waaraan moet een leeshond voldoen.


Leeshonden moeten aan een aantal criteria voldoen om te kunnen worden ingezet voor kinderen met leesproblemen.


Deze criteria zijn:

 • Rustig en geduldig: Leeshonden moeten rustig en geduldig kunnen zijn, ook als het kind fouten maakt of niet goed leest.

 • Sociale hond: Leeshonden moeten graag contact maken met mensen en kinderen.

 • Gezond: Leeshonden moeten gezond zijn en geen ziekten hebben die overdraagbaar zijn op mensen.

 • Opgeleid: Leeshonden moeten zijn opgeleid om rustig en geduldig te zijn en om aanwijzingen van hun begeleider op te volgen.

bruin pluche puppy
leeshond

Leeshonden worden vaak geselecteerd uit de volgende hondenrassen:


Deze rassen worden over het algemeen beschouwd als rustig, geduldig en sociaal. Ze zijn ook relatief gemakkelijk te trainen. Andere hondenrassen kunnen ook.


De training van een leeshond duurt meestal ongeveer een jaar. Tijdens de training wordt de hond geleerd om rustig en geduldig te zijn, om aanwijzingen van zijn begeleider op te volgen en om niet te reageren op afleidingen.

Leeshonden kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor kinderen met leesproblemen. Ze kunnen helpen om het lezen leuker en minder stressvol te maken.


Welke organisatie werken met leeshond


In Nederland zijn er een aantal organisaties die helpen met een leeshond. Deze organisaties trainen leeshonden en plaatsen ze bij kinderen die er behoefte aan hebben.


Enkele van deze organisaties zijn:Deze organisaties hebben allemaal hun eigen criteria waaraan kinderen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een leeshond. Deze criteria kunnen variëren, maar ze hebben vaak betrekking op de leesvaardigheid van het kind, de leeftijd van het kind en de woonplaats van het kind.


Als je interesse hebt in een leeshond, kun je contact opnemen met een van deze organisaties. Zij kunnen je meer informatie geven over de criteria en het proces om een leeshond te krijgen.


Hier zijn enkele tips voor het vinden van een organisatie die je kan helpen met een leeshond:


 • Zoek op internet naar organisaties die leeshonden trainen en plaatsen.

 • Vraag je huisarts, school of bibliotheek om informatie over leeshonden.

 • Spreek met andere ouders van kinderen met leesproblemen.

Het is belangrijk om onderzoek te doen en met verschillende organisaties te praten voordat je een besluit neemt.


Conclusie leeshond


Leeshonden kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor kinderen met leesproblemen. Ze kunnen helpen om het lezen leuker en minder stressvol te maken.


Hier zijn enkele veelgestelde vragen (FAQ's) over het lezen van honden:


Wat is een leeshond?

Een leeshond is een speciaal getrainde hond die wordt ingezet om kinderen met leesproblemen te helpen. De hond zit of ligt rustig naast het kind terwijl het kind leest. De hond geeft geen feedback op de leesprestaties van het kind, maar biedt ondersteuning en troost.

Leeshonden kunnen een aantal voordelen hebben voor kinderen met leesproblemen. Ze kunnen ervoor zorgen dat het kind zich meer ontspannen en minder angstig voelt bij het lezen. Ze kunnen het kind ook helpen zich te concentreren en aandacht te besteden aan het lezen.


Wat zijn de voordelen van het gebruik van een leeshond?

Enkele voordelen van het gebruik van een leeshond zijn:

 • Verminderde angst: Lezende honden kunnen kinderen een gevoel van troost en veiligheid bieden, wat kan helpen de angst te verminderen en het voor hen gemakkelijker te maken zich op lezen te concentreren.

 • Verbeterde leesvaardigheid: Studies hebben aangetoond dat kinderen die lezen met leeshonden de neiging hebben om hun leesvaardigheid en zelfvertrouwen te verbeteren.

 • Grotere betrokkenheid: Lezende honden kunnen het lezen leuker en boeiender maken voor kinderen, waardoor de kans groter is dat ze regelmatig gaan lezen.

 • Verbeterde sociale vaardigheden: De interactie tussen kinderen en leeshonden kan helpen om sociale vaardigheden zoals empathie en communicatie te verbeteren.


Hoe krijg ik een leeshond?

Er zijn een aantal organisaties die leeshonden trainen en plaatsen bij kinderen die ze nodig hebben. U kunt een lijst van deze organisaties vinden door online te zoeken of door dit aan de school, bibliotheek of arts van uw kind te vragen.


Wat kost een leeshond?

De kosten van een leeshond kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie die de hond ter beschikking stelt, evenals de training en kosten die verband houden met de zorg voor de hond. Sommige organisaties bieden beurzen of beurzen aan om de kosten van een leeshond te compenseren.


Hier zijn enkele aanvullende veelgestelde vragen over het lezen van honden:


 • Welke soorten honden worden gebruikt als leeshonden?

De meeste leeshonden zijn Golden Retrievers, Labrador Retrievers of Poedels, omdat deze rassen bekend staan ​​om hun zachte temperament en gemakkelijke persoonlijkheid.


 • Hoe lang duurt het trainen van een leeshond?

Het trainen van een leeshond duurt doorgaans ongeveer een jaar. Tijdens de training leert de hond kalm en geduldig te zijn, commando's op te volgen en afleidingen te negeren.


 • Wat zijn enkele van de meest voorkomende taken die leeshonden uitvoeren?

Lezende honden zitten of liggen rustig naast kinderen terwijl ze lezen. Ze kunnen ook fysiek comfort bieden, zoals het laten rusten van hun hoofd op de schoot van het kind.28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page