top of page

Rijgedrag van honden

Rijgedrag van honden


Rijgedrag van honden, ook wel bekend als hondse seksuele opwinding, kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt dit gedrag veroorzaakt door hormonen en kan het voorkomen bij zowel mannelijke als vrouwelijke honden.


Honden die in hun seksuele rijpingsfase zitten, kunnen opgewonden raken en beginnen met rijden op andere dieren, mensen of objecten. Dit gedrag kan echter ook voorkomen bij honden die al gesteriliseerd of gecastreerd zijn, omdat de hormonen nog een tijdje in hun systeem blijven.


Als je het rijgedrag van je hond wilt verminderen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Zo kun je je hond afleiden met een speeltje of hem afleiden door hem te laten commanderen.


Ook kun je ervoor zorgen dat je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt om zijn energie kwijt te kunnen.


Als het rijgedrag van je hond aanhoudt of als het ongewenst is, kan het raadzaam zijn om een professionele gedragsdeskundige te raadplegen om je te helpen bij het oplossen van het probleem.


Rijgedrag van honden

Wat betekent het als een hond rijdt


Als een hond "rijdt", dan bedoelen we meestal dat de hond seksueel opgewonden is en gedrag vertoont zoals op iets of iemand klimmen en bewegingen maken die lijken op het uitvoeren van geslachtsgemeenschap.


Dit gedrag wordt vaak gezien als ongewenst en kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonen en onvoldoende lichaamsbeweging of mentale stimulatie. Het is belangrijk om het gedrag van de hond te begrijpen en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen om het probleem aan te pakken.


Waarom gaat een hond rijen?