top of page

Ultieme gids voor omgaan met hondenangst en het verminderen van stress hond


hond ligt in gras met bloemen
hondenangst en het verminderen van stress

Heeft u onlangs vreemd gedrag van uw hond opgemerkt?


Angst kan ervoor zorgen dat uw hond zich op rare manieren gedraagt, maar als u weet hoe u angst bij honden kunt herkennen en behandelen, kunnen ze weer normaal, gelukkig en gezond worden. Net als mensen kunnen ook honden last hebben van stress. De oorzaken van stress bij honden kunnen variëren, dus het is belangrijk om de tekenen van hondenangst te kennen en de beste methoden om je gestreste hond te voorkomen en te behandelen. Afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond kunnen de tekenen van stresssignalen hond variëren van subtiel tot extreem.


Hoe ga je om met hondenangst?


Honden communiceren meestal via lichaamstaal en als je de normale gedragingen en routines van je hond goed in de gaten houdt, is het niet zo moeilijk om de lichaamstaal van je hond te lezen. Hondenangst heeft invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van uw trouwe viervoeter.


Veel voorkomende angstsymptomen bij honden


Je hond kan om verschillende redenen gestrest raken. Sommige honden hebben verlatingsangst en kunnen het niet aan om alleen te zijn. Anderen zijn bang voor hard geluid en lijden vreselijk tijdens vakanties wanneer vuurwerk wordt gebruikt om feest te vieren.

Verandering kan ook hondenangst veroorzaken. Veel pups zijn zo afgestemd op de emoties van hun eigenaren dat als hun geliefde mens zich depressief of ziek voelt, de hond ook kan reageren met angst en emotionele onrust.


Wat de oorzaak van de stress ook is, de meeste angstige honden vertonen op zijn minst enkele van de volgende angstsymptomen:


1. Zeuren of blaffen


Blaffen, janken en grommen zijn vormen van communicatie en zelfexpressie. Honden vocaliseren regelmatig, en ook al zijn sommige honden luider dan andere, de manier waarop ze verbaal communiceren kan een indicator van stress zijn.

Wanneer uw hond zich gestrest voelt, kan hij blaffen om aandacht te krijgen of gewoon als een zelf kalmerende mechanisme. Hoewel dit een gewoonte kan zijn die u (en uw buren) vervelend vinden, is het een van de duidelijkste tekenen dat u iets moet veranderen aan de routine van uw hond.


Zeuren is een ander teken van angst bij honden. Een angstige hond kan bang of gespannen lijken, dus janken of huilen kan een zelf kalmerende handeling zijn.

Overmatig janken duidt vaak op pijn of ongemak. Het kan gewrichtspijn zijn door artritis of iets simpels als een geïrriteerde wond of een insectenbeet. Dit ongewone gedrag zou alarmbellen moeten doen rinkelen en een bezoek aan de dierenarts kunnen rechtvaardigen om lichamelijke pijn of ziektes uit te sluiten. Honden combineren vaak janken met blaffen; veel honden vormen zelfs een angstig patroon tussen de twee vocalisaties wanneer ze omgaan met een stressvolle situatie.


2. ijsberen en schudden


Honden schudden soms, en dat is heel normaal. De hond kan zich uitschudden om water af te schudden na een bad of een duik in een meer. Hij kan ook in het gras rollen en dan schudden om vuil uit zijn vacht te verwijderen. Meestal is het schudden van een hond komisch, maar het is helemaal anders wanneer een hond schudt van de stress.

Sommige honden trillen als ze naar de dierenarts worden gebracht. Anderen beginnen te trillen als ze een hard geluid horen, zoals onweer of vuurwerk. Trillen is een duidelijke indicatie van ernstige angst bij honden. IJsberen is een teken van onrust of onbehagen.


3. Likken, gapen en kwijlen


Een hond is net als een mens en zal gapen als hij moe of verveeld is, maar gapen kan ook duiden op angst. Een stressvolle geeuw is meestal langdurig en kan gepaard gaan met gejank. Naarmate uw huisdier onrustiger wordt, kan hij beginnen te kwijlen of overmatig aan zijn lippen likken. Autoritten, dierenartsbezoeken en drukke evenementen kunnen er allemaal toe leiden dat uw hond zich extreem nerveus voelt. Kijk uit naar kwijl- en likgedrag om te zien of uw hond het moeilijk heeft. Sommige honden likken hun voeten en concentreren zich op het gebied tussen de tenen, wat bijna een soort zelf kalmerende handeling is. Extreme verlatingsangst bij honden kan ervoor zorgen dat ze zweertjes op hun huid likken.



hondje wat naar boven kijkt op de grond
hondenangst en stress hond


4. Lichaamshouding


De natuurlijke houding van een hond is om het gewicht gelijkmatig over alle vier de poten te verdelen. Als het dier zijn gewicht van zijn achterpoten begint te verplaatsen, is hij vaak bang of gestrest. Een bange hond steekt vaak zijn staart tussen zijn poten en kromt zijn rug, zodat het meeste gewicht op de voorpoten rust. Het lichaam van de hond wordt stijf van angst. Lees meer over hoe je de lichaamstaal van honden kunt lezen om nerveus gedrag op te vangen en in te grijpen om je hond te kalmeren en te troosten.


5. Oog- en oorveranderingen


Een gestreste hond zal snel knipperen en verwijde pupillen hebben. Als hij angstig is, zie je ook het witte gebied (sclera) rond de oogpupillen als de hond zijn oogleden opent. Hij kan er geschrokken of op



6. Overmatig verharen


Als de pup echter andere tekenen van stresssignalen vertoont, komt het verharen waarschijnlijk door angst. Overmatig verharen kan ook worden veroorzaakt door overmatig borstelen. Honden die zichzelf wassen om te kalmeren, kunnen uiteindelijk klonten vacht uittrekken en hun huid beschadigen. Je hond regelmatig borstelen kan helpen om verharen en overmatig borstelen tegen te gaan, maar als de onderliggende oorzaak stress is, dan is dat het eerste probleem dat je moet aanpakken.


7. Hondenangst Hijgen


Hijgen is niet abnormaal voor honden. Ze hijgen om af te koelen en bij lichamelijke activiteit, maar overmatig hijgen, vooral in combinatie met andere angstsymptomen, is verontrustend.

Hijgen kan ook wijzen op opwinding of pijn, dus kijk naar de omgeving en lichaamstaal van je hond voordat je de diagnose angst stelt.


8. Urineren en losse ontlasting


Wanneer een hond nerveus of gestrest wordt, kan hij een plotselinge en oncontroleerbare drang hebben om zichzelf te ontlasten. Vaak zal een hond met een angstaanval een beetje plassen. Als je hond een ander dier of mens ontmoet, kan hij een paar druppels plassen omdat hij zich nerveus voelt over de ontmoeting en als teken van onderdanigheid.

De hond kan ook last hebben van losse ontlasting als hij van streek is of kan zijn darmfunctie volledig verliezen. Een hond met ernstige verlatingsangst zal vaak poepen als hij alleen gelaten wordt. Extreme en aanhoudende stress kan zelfs leiden tot spijsverteringsproblemen die kunnen bijdragen tot "ongelukjes".


9. Voedselweigering


Net als mensen die van streek zijn, verliest een hond zijn eetlust wanneer hij gestrest is. De hond kan zelfs zijn lievelingseten weigeren als hij last heeft van een nerveuze maag. Ongecontroleerd maaltijden overslaan kan leiden tot gewichtsschommelingen en spijsverteringsproblemen.


Sommige nerveuze honden worden ook kieskeurig om aandacht te krijgen. Als ze zich in de steek gelaten voelen terwijl je weg bent, kunnen ze op zoek gaan naar manieren om meer één-op-één tijd met je te krijgen als je thuis bent. Het is niet ongewoon dat kieskeurige eters nog steeds traktaties of smakelijk mensenvoer nemen, maar hondenvoer uit hun voerbak weigeren. Door je over te halen om ze met de hand te voeren, krijgen ze de aandacht waar ze naar hunkeren en wat troost hondenvoer.



verschillende honden bij elkaar zittend
hondenangst en stress bij honden


10. Vermijding


Mensen vermijden onaangename situaties, en honden doen dat ook. Je viervoeter kan proberen te ontsnappen aan iets wat hij onaangenaam vindt. Wegrennen of verstoppen zijn beide veel voorkomende reacties. Andere honden kunnen zich losmaken door aan de grond te snuffelen. Veel honden beginnen zichzelf nerveus overmatig te likken om te doen alsof er niets aan de hand is. Wanneer uw hond interacties met een ander dier of mens vermijdt, moet u hun emotionele toestand respecteren en het probleem niet op de spits drijven. Als u uw hond dwingt om met een onaangename situatie om te gaan, kan hij agressief reageren als hij zich in een hoek gedreven voelt.


11. Verbergen


Een hond die stress wil vermijden, zal vaak zijn toevlucht zoeken achter zijn eigenaar. Als roedelleider ziet het huisdier het als uw taak om hem te beschermen tegen enge situaties. Het dier kan u zelfs zachtjes aanstoten als hij vraagt om weg te gaan van wat hem van streek maakt.


12. Graven en kauwen


Een van de meest over het hoofd geziene tekenen van angst is destructief gedrag. Als uw hond op meubels begint te kauwen of uw tuin omspit, denkt u misschien dat hij gewoon stout is, maar eigenlijk is het een schreeuw om hulp.


Dit angstige gedrag kan ook heel gevaarlijk zijn als uw hond de neiging heeft om dingen op te eten die hij niet zou moeten eten. Honden die graag graven, kunnen uiteindelijk vuil eten. Voor de veiligheid van uw hond en de veiligheid van uw huis is het belangrijk dat u dit slechte gedrag onder controle houdt.


Oorzaken van angst en stress bij honden


Verlatingsangst blijft een van de grootste oorzaken van angst bij een hond en komt vaak voor bij honden die mishandeld of verwaarloosd zijn. Andere oorzaken van angstig of nerveus gedrag zijn verlatingsangst, angst voor harde geluiden (onweer, geweerschoten, vuurwerk), sociale angst, ouder worden en ziek zijn.



hond wat je aankijkt met creme en abrikoos kleur
oorzaken van angst en stress bij honden

Scheidingsangst hond wat is dat?


Scheidingsangst is vaak een van de ergste vormen van stress gerelateerd gedrag waar een hondeneigenaar mee te maken krijgt. Het kan snel omslaan in destructief en gevaarlijk gedrag. Helaas kunnen maar weinigen van ons 24 uur per dag thuis zijn bij hun hond.

De meeste mensen moeten werken of naar school. Uw hond is echter een roedel dier en vindt het niet altijd prettig om alleen thuis te zijn.


Scheidingsangst bij een hond is de angst om van zijn eigenaar gescheiden te worden. Het is een psychische aandoening bij honden. Afscheidingsangst wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in de routine, een nieuwe baby, een nieuw huwelijk, verhuizing of een andere afwijking van het gebruikelijke patroon. Sommige honden zijn zo ernstig dat ze zelfs in paniek raken als de eigenaar naar buiten stapt om de post te halen of naar een andere kamer gaat waar de hond hen niet kan zien.


Hoe een hond met angst helpen


Niemand wil zijn geliefde hond zien worstelen met angst. Laten we eens kijken hoe u een hond met stress in verschillende omstandigheden kunt helpen. Onthoud dat wat werkt voor de ene hond misschien niet goed werkt voor de andere. Voor de meeste honden is een mix van angstoplossingen en een striktere routine de beste oplossing, maar het is nog steeds een goed idee om uw dierenarts in te schakelen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan de stress van uw hond.


Bied een kalmerende massage en lichamelijk contact


Geef uw hond een kalmerende massage door over zijn rug te aaien, over zijn dijen en billen te wrijven en zijn voorhoofd te strelen. Je kunt ook over de oren en nek van je huisdier wrijven. Probeer je te concentreren op drukpunten en praat met een kalmerende stem.

Onderschat nooit de kracht van een zachte aanraking en een paar zachte woorden. Soms heeft de hond gewoon troost nodig van lichamelijk contact om hem te laten weten dat alles goed komt. Probeer elke dag een paar minuten knuffeltijd in te plannen om de band met uw hond te versterken.


Time-out


Angstig gedrag is geen 'slecht gedrag', maar de hond kan wel baat hebben bij een time-out. Zie de time-out als een herstart, niet als straf. Als je hond overprikkeld is, kan hem wat tijd voor zichzelf gunnen om te ontspannen de perfecte manier zijn om zijn kalmte te herstellen.

Als uw hond gewend is om tijd in een bench door te brengen, stop Fido dan voor korte tijd in zijn bench om te ontspannen. Doe het wel rustig aan. Zorg ervoor dat hij weet dat hij niet in de problemen zit en dat deze time-out geen straf is.

Onthoud dat honden niet ver afstaan van hun wolfvoorouders. In het wild zoeken honden hun toevlucht in een hol als ze overstuur zijn. Hun hol is hun veilige haven. De bench of een kleine kamer fungeert op dezelfde manier als een hol. Het is een toevluchtsoord.


Kalmerende verstuiver


Wanneer we ons gestrest voelen, kan aromatherapie een nuttig hulpmiddel zijn om onze zenuwen te kalmeren. Hoewel een etherische olie diffuser nuttig kan zijn voor uw hond, zal een feromoon diffuser veel effectiever zijn. Probeer de Adaptil Calming Diffusers, die een feromoon vrijgeeft dat de natuurlijke feromonen nabootst die een moederhond afgeeft om haar puppy's te kalmeren. Koop een plug-in diffuser om grote ruimtes te behandelen of een spray versie zodat de kalmerende feromonen met je huisdier meereizen, waar het ook naartoe gaat.


Triggers van hondenangst verminderen


Als je weet dat er een storm op komst is of een andere gebeurtenis die angst kan veroorzaken bij je hond, kun je het beste voorbereid zijn. Probeer de stress van je hond te verminderen voordat de oorzaak van zijn angst begint. Door vooruit te plannen kan uw hond beter omgaan met stressvolle situaties.


Veel beweging


Neem je viervoeter mee voor een wandeling of een spelletje apporteren. Lichaamsbeweging helpt om het serotonineniveau van de hond te verhogen, waardoor zijn humeur stabiliseert. Oefen minstens 30 minuten om je puppy voor te bereiden op de komende stressvolle gebeurtenis.


Breng een metgezel mee naar huis


Sommige honden hebben baat bij een soortgenoot tijdens een stressvolle situatie. Vergeet niet dat een hond een roedeldier is en zich erg op zijn gemak voelt in een groep. Ze voelen zich veiliger en meer op hun gemak in de buurt van andere honden.

Als uw hond regelmatig last heeft van angst, waarom overweegt u dan niet om hem of haar een broertje of zusje te geven? Als u nog niet klaar bent om een nieuwe hond aan de familie toe te voegen, plan dan misschien een speelafspraakje met de hond van een vriend om uw hond af te leiden van het aankomende lawaai van geplande feestdagen of vieringen.


Desensibilisatie Training


Veel huisdier eigenaren desensibiliseren hun hond voor harde geluiden of andere oorzaken van angst door opnames van onweer of vuurwerk af te spelen op een laag volume.

Als de hond rustig blijft, geef hem dan een lekkernij of het favoriete speeltje van je hond als positieve beloning. U kunt onweersgeluiden ook op een laag niveau afspelen met uw telefoon of laptop. Verhoog het volume langzaam zodat uw hond kalm blijft. Verlaag het volume als de hond tekenen van stress begint te vertonen.


Kalm blijven en doorgaan


Net als mensen zijn alle honden uniek. Het kost tijd en veel doorzettingsvermogen om te ontdekken wat werkt en wat niet. Soms zal de hulp inroepen van je dierenarts, hondengedragstherapeut, dierentrainers, hondentraining en holistische homeopathische aanbieders nuttige informatie en oplossingen opleveren.


Het belangrijkste wat je moet doen als je huisdier tekenen van angst vertoont, is kalm blijven. Als uw hond denkt dat u overstuur of gestrest bent, zal hij zich voeden met uw emoties en nog meer overstuur raken. Als uw hond echter ziet dat u zich zo koel gedraagt, zal hij waarschijnlijk beginnen te kalmeren.


Onthoud dat wat werkt voor de ene hond misschien niet werkt voor de andere, dus alles zal vallen en opstaan zijn. Met genoeg doorzettingsvermogen kunt u de beste manier vinden om de angst van uw hond te verminderen en op een gegeven moment helemaal afscheid nemen van de stress van uw hond!


FAQ - Veelgestelde vragen hondenangst en stress hond


Wat is hondenangst?


Hondenangst verwijst naar een reeks emotionele en gedragsmatige reacties bij honden veroorzaakt door stress, angst of andere negatieve emoties. Het kan zich uiten als overmatig blaffen, destructief gedrag, agressie of terugtrekken.


Wat zijn veelvoorkomende symptomen van hondenangst?


Veel voorkomende verschijnselen van hondenangst zijn overmatig hijgen, ijsberen, trillen, janken, verstoppen, rusteloosheid, gebrek aan eetlust en agressie. Elke hond kan andere symptomen vertonen.


Wat veroorzaakt hondenangst?


Hondenangst kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals een trauma in het verleden, scheiding van de eigenaar, harde geluiden (zoals onweer of vuurwerk), veranderingen in de routine of een onbekende omgeving. Genetica kan ook een rol spelen.


Hoe kan ik mijn angstige hond helpen?


Het helpen van een angstige hond bestaat uit het creëren van een veilige, voorspelbare omgeving, het gebruik van positieve bekrachtingstraining en het overwegen van supplementen of medicijnen voorgeschreven door een dierenarts.


Kan hondenangst worden voorkomen?


Het voorkomen van hondenangst omvat vroege socialisatie, blootstelling aan verschillende omgevingen en mensen, en positieve  bekrachtingstraining. Het verminderen van stressfactoren en het bieden van een stabiele routine kunnen ook helpen om angst te voorkomen.


Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor mijn angstige hond?


Als de angst van uw hond de kwaliteit van leven of de veiligheid ernstig beïnvloedt, of als interventies thuis niet effectief zijn, raadpleeg dan een dierenarts of een gediplomeerd hondengedragstherapeut voor een persoonlijke behandeling.

47 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page