top of page

Waarom mag je de hond niet in de ogen kijken?

Het is niet per se onveilig om een hond recht in de ogen te kijken, maar het kan wel als bedreigend worden ervaren door sommige honden. Het vermijden van oogcontact kan helpen om de hond gerust te stellen en hem het gevoel te geven dat je geen bedreiging vormt.


In de hondenwereld is oogcontact een teken van dominantie en kan het als uitdaging worden gezien door sommige honden. Dit geldt vooral als de hond zich onzeker of angstig voelt. Door recht in de ogen van een angstige of onzekere hond te kijken, kun je hem het gevoel geven dat je zijn grenzen overschrijdt en hem nog meer angstig maken.


Als je met een onbekende hond in contact komt, is het daarom vaak beter om zijn lichaamstaal te lezen en hem niet recht in de ogen te kijken. Het is belangrijk om respectvol met de hond om te gaan en zijn signalen te respecteren. Dit kan helpen om de hond gerust te stellen en een positieve interactie te bevorderen.


Als je een bekende hond hebt die gewend is aan oogcontact, kan het kijken in de ogen van de hond juist wel een positieve interactie bevorderen en helpen om een sterke band op te bouwen tussen mens en hond.


Het is echter belangrijk om altijd rekening te houden met de persoonlijkheid van de hond en zijn comfort niveau bij oogcontact en fysiek contact.


Ogen van de hond


De ogen van een hond zijn een belangrijk communicatiemiddel en kunnen ons veel vertellen over zijn gemoedstoestand en welzijn. Hier zijn enkele dingen om op te letten bij de ogen van een hond:

  1. Grootte van de pupillen: Als een hond opgewonden of angstig is, kunnen zijn pupillen vergroten. Als de pupillen echter erg klein zijn, kan dit duiden op pijn of ongemak.

  2. Kleur van het oogwit: Het oogwit van een gezonde hond moet wit zijn. Als het oogwit rood of geel is, kan dit een teken zijn van ontsteking of infectie.

  3. Oog uitvloeiing: Als een hond een overmatige hoeveelheid traanvocht produceert, kan dit duiden op irritatie of een probleem met de traankanalen. Als er een geelachtige of groenachtige afscheiding uit de ogen van de hond komt, kan dit duiden op een infectie.

  4. Knipperen: Een hond die zijn ogen vaak knippert, kan dit doen als een teken van stress of ongemak. Als de hond echter niet vaak knippert en zijn ogen wijd open staan, kan dit duiden op opwinding of alertheid.

  5. Lichaamspositie: De positie van de ogen van een hond kan ook veelzeggend zijn over zijn gemoedstoestand. Als de ogen van de hond naar achteren zijn gericht en zijn lichaam gespannen is, kan dit duiden op angst of agressie. Als de ogen van de hond ontspannen zijn en hij knippert of langzaam knippert, kan dit duiden op ontspanning en comfort.

Het is belangrijk om de ogen van een hond regelmatig te controleren en eventuele veranderingen in zijn ooggezondheid of gedrag te observeren. Als je veranderingen opmerkt, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen van een dierenarts om eventuele problemen te diagnosticeren en te behandelen.


Kunnen honden kleuren zien?


Ja, honden kunnen kleuren zien, maar hun zicht is anders dan dat van mensen. Mensen hebben drie soorten kegeltjes in hun ogen, waarmee we de drie primaire kleuren kunnen zien: rood, groen en blauw.


Honden hebben echter slechts twee soorten kegeltjes, waardoor ze niet alle kleuren kunnen onderscheiden die mensen kunnen zien.


Honden kunnen vooral goed blauw en geel zien, maar ze hebben moeite met het onderscheiden van groen, geelgroen en rood. Voor honden lijkt de wereld dus misschien wat vervaagd en minder kleurrijk dan voor mensen.


Interessant is dat honden een beter zicht hebben in het donker dan mensen, omdat hun ogen meer staafjes hebben dan kegeltjes. Dit betekent dat ze beter kunnen zien bij weinig licht, maar dat ze minder kleur kunnen zien.


Over het algemeen gebruiken honden hun reuk- en gehoorzintuigen veel meer dan hun zicht om de wereld om hen heen te begrijpen en te communiceren.


Hoe herken je een ontstoken oog bij de hond


Een ontstoken oog bij een hond kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een infectie, een allergische reactie of een letsel. Hier zijn enkele symptomen om op te letten om een ontstoken oog bij je hond te herkennen:

  1. Roodheid: Het witte gedeelte van het oog kan rood en ontstoken lijken.

  2. Oog uitvloeiing: Er kan een overmatige hoeveelheid traanvocht of pus uit het oog komen, wat kan leiden tot kleverige ogen of korstjes op en rond de ogen.

  3. Jeuk: De hond kan het oog vaak wrijven of krabben, wat kan leiden tot irritatie en verdere verspreiding van de infectie.

  4. Zwelling: De huid rond het oog kan gezwollen zijn en kan pijnlijk of warm aanvoelen.