top of page

Wat is de oorsprong van de Golden Retriever?

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Wat is de oorsprong van de Golden Retriever?


Als je een hondenliefhebber bent, dan heb je vast weleens van de Golden Retriever gehoord. Deze vriendelijke hond met zijn prachtige gouden vacht is een van de populairste rassen ter wereld. Maar waar komt dit ras eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong van de Golden Retriever en de geschiedenis achter dit geliefde ras.


De jacht op waterwild in Schotland


De Golden Retriever is ontstaan in de Schotse Hooglanden in de 19e eeuw. In die tijd werd er veel gejaagd op waterwild, zoals eenden en ganzen. Maar er was behoefte aan een hond die niet alleen het wild kon ophalen uit het water, maar ook kon zoeken en apporteren op het land.


Fokken van de Golden Retriever


Om aan deze behoefte te voldoen, begonnen jagers in Schotland verschillende rassen met elkaar te kruisen. Hierdoor ontstond een hond die geschikt was voor zowel het werk op het land als in het water. Er werd voornamelijk gefokt met de Tweed Water Spaniël, de Ierse Setter, de Bloedhond en de Newfoundlander.


Eerste Golden Retrievers


De Golden Retriever, zoals we hem nu kennen, is ontstaan uit een kruising tussen een gele Retriever en een Tweed Water Spaniël. Deze hond, genaamd Nous, werd in 1865 gekruist met een gele Retriever genaamd Belle. Hieruit kwamen vier pups voort, waarvan er drie werden gebruikt om verder mee te fokken. Dit waren de voorouders van de Golden Retriever zoals we die nu kennen.goudkleurige hond die je aankijkt
Wat is de oorsprong van de Golden Retriever?


Rasstandaard van de Golden Retriever


De Golden Retriever werd in 1913 officieel erkend als ras door de Engelse Kennel Club. In 1925 werd de Golden Retriever Club opgericht in het Verenigd Koninkrijk, die zich richtte op het promoten en fokken van het ras. In 1938 werd de rasstandaard vastgesteld, die tot op de dag van vandaag nog steeds geldt.


Populariteit van de Golden Retriever


De Golden Retriever werd al snel populair vanwege zijn vriendelijke karakter en zijn vermogen om te jagen en te apporteren. Daarnaast is het een zeer intelligente hond die makkelijk te trainen is. In de Verenigde Staten is de Golden Retriever al jarenlang een van de meest populaire rassen.


Golden Retriever als gezelschapshond


Tegenwoordig wordt de Golden Retriever voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Het is een liefdevolle en sociale hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Daarnaast is de Golden Retriever nog steeds een zeer geschikte jachthond en wordt hij regelmatig ingezet als geleidehond of hulphond.


Verzorging van de Golden Retriever


De Golden Retriever heeft een dikke vacht die regelmatig verzorging nodig heeft.

43 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comments


bottom of page