top of page

Help, mijn hond springt tegen me op en bijt!

Help, mijn hond springt tegen me op en bijt!


Introductie Help, mijn hond springt tegen me op en bijt! Het kan heel leuk zijn om met je hond te spelen en te ravotten, maar het is minder leuk als je hond tegen je opspringt en daarbij ook nog eens bijt.


Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar het kan ook leiden tot frustratie en angst bij jou en je hond. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om dit gedrag te stoppen.


Help, mijn hond springt tegen me op en bijt!

Waarom springt mijn hond tegen me op en bijt hij?


Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan opspringen en bijten. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:


Spelen: Honden spelen vaak door te bijten en te stoeien, en het kan zijn dat je hond denkt dat dit normaal is tijdens interactie met mensen.


Overmatige opwinding: Als je hond erg opgewonden is, kan hij tegen je opspringen en bijten als een manier om zijn energie te uiten.


Dominantie: Sommige honden kunnen opspringen en bijten als een teken van dominantie. Dit gedrag kan verergeren als je je hond niet de juiste signalen geeft over wie de leider is.


Angst: Als je hond bang of onzeker is, kan hij opspringen en bijten als een manier om zichzelf te beschermen.


Wat kun je doen om het gedrag te stoppen?


Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je hond te helpen stoppen met opspringen en bijten. Hier zijn enkele tips:

  • Geef je hond de juiste signalen: Het is belangrijk dat je hond begrijpt wie de leider is en wie er de baas is. Zorg ervoor dat je je hond consequent traint en corrigeert als hij ongepast gedrag vertoont.

  • Leer je hond alternatief gedrag: Leer je hond alternatieve manieren om zijn energie te uiten, zoals het spelen met speelgoed of het uitvoeren van commando's zoals 'zit' en 'blijf'.

  • Houd je hond geactiveerd: Zorg ervoor dat je hond genoeg lichaamsbeweging krijgt en mentaal gestimuleerd wordt, zodat hij minder snel opgewonden raakt.

  • Negeer ongepast gedrag: Als je hond opspringt en bijt, reageer dan niet op hem. Negeer hem en stop alle interactie totdat hij rustig is.

  • Beloon goed gedrag: Beloon je hond als hij zich goed gedraagt, zoals wanneer hij rustig blijft staan in plaats van tegen je op te springen en te bijten.


Help, mijn hond springt tegen mij op en bijt!

Moet ik mijn hond fysiek corrigeren als hij tegen me opspringt en bijt?