top of page

Hoe communiceer je met een dove hond


Dove hond en communiceren hoe doe je dat?


Een dove hond kan alles wat een horende hond kan, ze moeten alleen op een andere manier met je omgaan. Auditieve communicatie zoals clickers, hondenfluitjes en verbale commando's werken niet bij een hond die ze niet kan horen, maar fysieke gebaren, geuren en trillingen kunnen dezelfde dingen bereiken. Hondentrainingen kan u helpen met trainen van uw dove hond.diverse honden
Hoe communiceer je met een dove hond


Wat veroorzaakt doofheid bij honden?


Net als bij mensen is leeftijd een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies bij honden. Misschien merk je dat je oudere hond de laatste tijd extra koppig is en niet meer wil luisteren, maar het is mogelijk dat ze je gewoon niet kunnen horen!


Bij sommige honden kunnen oorinfecties of oormijt uiteindelijk leiden tot gehoorproblemen als ze chronisch zijn of onbehandeld blijven. Honden met lange oren, allergieën of een gevoelige huid zijn extra gevoelig voor oorinfecties, dus het is belangrijk om die flaporen schoon en droog te houden en ze in de gaten te houden.


Tekenen van oorinfecties zijn onder andere jeuk, roodheid, zwelling, donzige oren en hoofdschudden. Als je met je pup aan het knuffelen bent, kijk dan even naar die flaporen om er zeker van te zijn dat alles er schoon en gezond uitziet.


Communicatie met je dove hond


1. Gebruik visuele signalen: Leer je hond basiscommando's aan met behulp van handgebaren in plaats van stemcommando's. Maak gebruik van eenvoudige en duidelijke gebaren die gemakkelijk te begrijpen zijn voor je hond.


2. Gebruik lichaamstaal: Net zoals horende honden reageren op de lichaamstaal van mensen, kunnen dove honden ook lichaamstaal lezen. Gebruik je lichaam om te communiceren met je hond, zoals knielen om aan te geven dat je wilt dat je hond komt of je hand op te steken om te stoppen.


3. Gebruik trillingen: Je kunt trillingen gebruiken om de aandacht van je dove hond te trekken. Dit kan bijvoorbeeld door op de grond te stampen of door lichte trillingen te geven aan de lijn als je wandelt.


4. Beloon goed gedrag: Gebruik positieve bekrachtiging om goed gedrag te belonen. Dit kan zijn door middel van traktaties, speelgoed of genegenheid, afhankelijk van wat je hond motiveert.


5. Wees geduldig en consistent: Het kan wat tijd kosten voor een dove hond om nieuwe commando's te leren en te begrijpen wat je van hem wilt. Wees geduldig en consequent in je training.


6. Gebruik een trilhalsband: Sommige eigenaren van dove honden gebruiken trilhalsbanden die trillingen afgeven om de aandacht van de hond te trekken of als een signaal voor een bepaald gedrag.


7. Train regelmatig: Net als bij horende honden is regelmatige training essentieel om de communicatie met je dove hond te versterken en te verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond individueel is, dus experimenteer om te ontdekken welke methoden het beste werken voor jouw dove hond.


En vergeet niet om altijd geduldig en positief te blijven tijdens het trainen en communiceren met je hond of pup.
niet aaien hondenriem
druk op de riem dove hond


Druk op de riem


De juiste druk en loslaten van de riem is heel belangrijk om effectief te communiceren met een dove hond. De principes zijn precies hetzelfde als bij honden die kunnen horen: druk op de riem betekent dat je iets van de hond vraagt en het loslaten/afwezig zijn van druk op de riem betekent dat ze het juiste doen.


Hetzelfde kan gezegd worden van ruimtelijke druk, de principes zijn precies hetzelfde als bij een horende hond, en elke goed getrainde hond zou respectvol moeten zijn en in beweging moeten komen als je in hun ruimte komt. Maar nogmaals, ik vertrouw hier veel meer op om de hond te laten bewegen.


Als de hond of pup niet zou bewegen als ik druk op hem uitoefen door zijn ruimte binnen te lopen, zou ik moeite hebben om met hem te communiceren zonder riem. Ik gebruik ruimtelijke druk, samen met het wijzen met mijn vinger om hem te leiden naar waar ik wil dat hij naartoe gaat, en dit betekent dat ik dit kan gebruiken om hem te vragen op voorwerpen te gaan staan of naar bed te gaan.


Lichamelijke aanraking


Omdat de hond of pup niet kan horen, zijn zijn andere zintuigen versterkt. Zo kan de hond bijvoorbeeld weten wanneer ik thuiskom zonder dat hij me kan zien of horen.

Dit komt in de eerste plaats omdat de hond of pup een geweldig reukvermogen heeft en ook omdat een hond extreem gevoelig is voor trillingen.


Een dove hond of pup reageert ook veel beter op aanrakingen dan de gemiddelde hond. Je kan dit dus gebruiken om op een andere manier de hond te trainen - de hond is geconditioneerd dat wanneer hij een tikje op zijn schouder voelt, om zijn aandacht te vragen. De hond weet dan dat hij zich om moet draaien om naar mij te kijken, waarna je de hond of pup een commando kan geven.hond krijgt brokje
handsignaal dove hond

Conclusie:


Communiceren met een dove hond vereist creativiteit, geduld en consistentie. Door gebruik te maken van visuele signalen, trillingen, lichtflitsen, geur en beloningen kun je je boodschap overbrengen. Het is belangrijk om regelmatig te trainen en geduldig te zijn tijdens het proces. Met liefde en begrip kun je een sterke band opbouwen en effectief communiceren met je dove hond.


FAQ - Veelgestelde vragen Dove hond communicatie


1. Hoe kan ik mijn dove hond commando's leren? - Gebruik visuele signalen zoals handgebaren. - Versterk gewenst gedrag met beloningen. - Wees consistent in je training en herhaling.


2. Welke visuele signalen kan ik gebruiken? - Bewegingen zoals handgebaren voor "zit", "lig", enzovoort. - Gebruik van lichtflitsen of felle lichten als signalen.


3. Hoe trek ik de aandacht van mijn dove hond? - Maak gebruik van trillingen door bijvoorbeeld op de grond te stampen. - Gebruik een specifieke geur of parfum om aandacht te trekken.


4. Hoe bouw ik een sterke band op met mijn dove hond? - Wees geduldig en begripvol tijdens het communiceren en trainen. - Beloon goed gedrag royaal om positieve associaties te versterken. - Investeer tijd en liefde in interactie en verzorging van je hond.


5. Moet ik speciale hulpmiddelen gebruiken? - Hulpmiddelen zoals lichtflitsen of vibrerende halsbanden kunnen nuttig zijn, maar ze zijn niet altijd nodig. - De sleutel tot succes ligt in consistentie, geduld en creativiteit in communicatie.


41 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Comentarios


bottom of page