top of page

Opspringen hond

Bijgewerkt op: 5 jun.

Dit gedrag begrijpen en beheersen


hond wat omhoog staat tegen zijn baasje op
Opspringen hond

Opspringen hond. Honden die op mensen springen is een veelvoorkomend probleem waar veel eigenaren van gezelschapsdieren mee te maken krijgen. Hoewel het bij puppy's schattig kan zijn, wordt het vaak problematisch en zelfs gevaarlijk naarmate ze ouder en groter worden.


Inleiding:De redenen achter het opspringen hond begrijpen


Op zoek naar aandacht - opspringen hond


Een van de belangrijkste redenen waarom honden op mensen springen, is om aandacht te zoeken. Honden zijn sociale dieren en hunkeren vaak naar interactie met hun menselijke metgezellen. Als een hond op je springt, is dat hun manier om te zeggen: "Kijk me aan!" Zelfs als de aandacht die ze krijgen negatief is, zoals weggeduwd of uitgescholden worden, vervult het nog steeds hun verlangen naar interactie.


Opwinding en energie te veel - opspringen hond


Honden springen vaak op mensen als ze opgewonden zijn. Dit probleemgedrag komt vooral veel voor bij puppy's en jonge honden die nog niet hebben geleerd hoe ze hun energie op de juiste manier kunnen kanaliseren. Wanneer u na een lange dag thuiskomt, kan uw hond op u springen als een manier om zijn opwinding en geluk bij uw terugkeer te uiten.


Begroeting gedrag - opspringen hond


In de hondenwereld zijn face-to-face interacties gebruikelijke vormen van begroeting. Puppy's willen van nature je gezicht bereiken om te likken en te snuffelen als een manier om hallo te zeggen. Dit gedrag blijft vaak in de volwassenheid bestaan ​​als het niet wordt gecorrigeerd, wat leidt tot springen als begroetingsmethode.


Gebrek aan hondentraining en grenzen - opspringen hond


Veel honden springen op mensen simpelweg omdat ze niet anders zijn getraind. Zonder duidelijke grenzen en consistente training zullen honden blijven springen omdat dit voor hen natuurlijk gedrag is. Inconsistente reacties van eigenaren – soms het gedrag belonen met aandacht en soms de hond uitschelden – kunnen de hond in verwarring brengen en de gewoonte versterken.Grote honf springt op tegen baasje
Opspringen hond

Gevolg Opspringen hond


Potentieel voor letsel


Hoewel een kleine puppy die op je springt misschien onschuldig lijkt, kan een grote hond aanzienlijke verwondingen veroorzaken, vooral bij kinderen, ouderen of mensen met mobiliteitsproblemen. Zelfs een enthousiaste begroeting kan iemand uit zijn evenwicht brengen, wat kan leiden tot vallen en verwondingen.


Gedragsversterking


Als springen wordt beloond met aandacht, zelfs negatieve aandacht, versterkt dit het gedrag. De hond leert dat springen een effectieve manier is om te krijgen wat hij wil, waardoor het een grotere uitdaging wordt om het gedrag later te corrigeren.


Stress en angst


Voor sommige honden kan springen een teken zijn van onderliggende stress of angst. Als een hond overmatig springt, kan dit een indicatie zijn dat hij zich onzeker of angstig voelt en geruststelling zoekt bij zijn baasje.


Neem ook eens een kijkje op onze Buddyhond pagina.


Voorkomen opspringen hond


Consistentie in training


Consistentie is cruciaal bij het trainen van een hond om te stoppen met springen. Alle leden van het gezin moeten op dezelfde manier op het gedrag reageren om verwarring bij de hond te voorkomen. Bepaal een commando, zoals 'laag', en gebruik dit consequent wanneer de hond springt.


Het gedrag negeren


Een effectieve methode om te voorkomen dat een hond springt, is door hem te negeren wanneer hij springt. Draai je rug om en vermijd oogcontact totdat de hond kalmeert en alle vier de poten op de grond heeft. Als ze eenmaal kalm zijn, beloon ze dan met aandacht en lekkers. Hierdoor leert de hond dat rustig gedrag wordt beloond, terwijl springen dat niet is.


Positieve bekrachtiging


Gebruik positieve bekrachtiging om gewenst gedrag aan te moedigen. Wanneer uw hond u rustig benadert en niet springt, beloon hem dan met snoepjes, lof en genegenheid. Dit versterkt het idee dat het op de grond houden van alle vier de poten tot positieve resultaten leidt.


Leer alternatief gedrag aan


Je hond een alternatief gedrag aanleren, zoals zitten, kan zeer effectief zijn. Als u thuiskomt of als er gasten arriveren, vraag uw hond dan te gaan zitten voordat hij de kans krijgt om te springen. Beloon ze als ze zitten en kalm blijven. Na verloop van tijd zal uw hond leren dat zitten meer voldoening geeft dan springen.


Riem training


Als uw hond buiten is of zich in een situatie bevindt waarin hij in de verleiding kan komen om op mensen te springen, houd hem dan aan de lijn. Hierdoor heb je betere controle over hun bewegingen en kun je voorkomen dat ze springen. Combineer lijncontrole met commando's en positieve bekrachtiging om goed gedrag te versterken.


Professionele trainingslessen


Als u moeite heeft om het springgedrag van uw hond zelf onder controle te houden, overweeg dan om u in te schrijven voor een professionele trainingscursus. Trainers kunnen persoonlijk advies en technieken bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en het gedrag van uw hond.Twee hondje die naar links kijken
Opspringen hond

Springen bij puppy's voorkomen - Opspringen hond


Vroege socialisatie en hondentraining


Begin zo vroeg mogelijk met het socialiseren en trainen van uw puppy. Leer ze basiscommando's zoals "zit" en "blijf" en bekrachtig dit gedrag met positieve bekrachtiging. Vroegtijdige hondentraining kan voorkomen dat springgedrag een gewoonte wordt.


Gecontroleerde groeten


Wanneer u uw puppy aan nieuwe mensen voorstelt, zorg er dan voor dat u de begroeting rustig en beheerst houdt. Vraag uw gasten om de puppy te negeren totdat ze zitten of kalm zijn. Hierdoor leert de puppy dat kalm gedrag de juiste manier is om mensen te begroeten.


Gebruik van babyhekjes en bench


Het gebruik van babyhekjes of een bench kan helpen het gedrag van een puppy te beheersen wanneer er bezoekers arriveren. Houd de puppy in een aparte ruimte totdat hij kalm is, en laat hem dan de gasten op een gecontroleerde manier begroeten. Dit kan helpen de opwinding te verminderen en springen te voorkomen.


De gevolgen van hondenspringen


Potentieel voor letsel


Grotere honden kunnen kleine kinderen, ouderen of iedereen met mobiliteitsproblemen gemakkelijk omverwerpen. Zelfs kleine honden kunnen krassen of lichte verwondingen veroorzaken.


Ongewenste versterking


Elke keer dat een hond wordt erkend voor het springen, zowel positief als negatief, wordt het gedrag versterkt. Dit maakt het moeilijker om op de lange termijn te corrigeren.


Stress en angst


Overmatig springen kan soms wijzen op onderliggende stress of angst bij honden. Dit gedrag kan hun manier zijn om troost en geruststelling te zoeken.


Strategieën om te voorkomen dat uw hond springt


Consistente training


Consistentie is de sleutel. Gebruik elke keer dezelfde commando's en beloningen om verwarring bij uw hond te voorkomen. Zorg ervoor dat alle gezinsleden en bezoekers zich op dezelfde pagina bevinden.


Het gedrag negeren


Een effectieve methode is om uw hond volledig te negeren wanneer hij springt. Draai je om, vermijd oogcontact en wacht tot ze gekalmeerd zijn voordat je aandacht schenkt. Dit leert hen dat springen hen niet geeft wat ze willen.


Positieve bekrachtiging


Beloon uw hond voor goed gedrag. Als ze je rustig benaderen zonder te springen, geef ze dan wat lekkers, lof en genegenheid. Dit versterkt het gewenste gedrag.


Alternatief gedrag aanleren


Train uw hond om te zitten of ander gedrag te vertonen dat onverenigbaar is met springen. Als u bijvoorbeeld thuiskomt, vraag uw hond dan onmiddellijk om te gaan zitten en beloon hem als hij gehoorzaamt.


Professionele trainingslessen


Als zelftraining moeilijk blijkt, overweeg dan om uw hond in te schrijven voor professionele trainingslessen. Trainers kunnen persoonlijk advies en effectieve technieken bieden, afgestemd op de behoeften van uw hond.


Trainingstechnieken Wanneer uw hond...SPRINGT OP ANDERE MENSEN:


 • Vraag een familielid of vriend om te helpen met trainen. Uw assistent moet iemand zijn die uw hond leuk vindt en wil begroeten. Uw hond mag nooit worden gedwongen iemand te begroeten die hem bang maakt.

 • Geef uw hond het commando ‘zit’. (Bij deze oefening wordt ervan uitgegaan dat uw hond al kan ‘zitten’.)

 • De begroete komt naar u en uw hond toe. Als uw hond opstaat, draait de begroete zich onmiddellijk om en loopt weg.

 • Vraag uw hond om te "zitten" en laat de begroete opnieuw benaderen.

 • Blijf herhalen totdat uw hond blijft zitten terwijl de begroete nadert.

 • Als uw hond toch blijft zitten, kan de begroete uw hond als beloning iets lekkers geven.


Wanneer u iemand tegenkomt tijdens het uitlaten van uw hond, moet u de situatie onder controle houden en tegelijkertijd uw hond trainen:


 • Voorkom dat de persoon dichterbij komt door hem te vertellen dat u niet wilt dat uw hond springt.

 • Geef de persoon een lekkernij of leg een lekkernij in uw hand om uw pup te belonen voor goed gedrag.

 • Vraag uw hond om te "zitten".

 • Vertel de persoon dat hij of zij uw hond mag aaien en geef hem/haar het lekkers zolang uw hond blijft zitten.


Sommige mensen zullen u vertellen dat ze het niet erg vinden als uw hond erop springt, vooral als uw hond klein en donzig is of een puppy. Maar je moet er rekening mee houden. Vergeet niet dat je consistent moet zijn in de training. Als je niet wilt dat je hond op mensen springt, blijf dan bij je training. Als iemand het springen aanmoedigt, kunt u eenvoudigweg nee, dank je zeggen als hij of zij uw hond wil begroeten.


HOND SPRINGT OP JE AF ALS JE BINNENKOMT:


 • Houd de begroetingen rustig en rustig.

 • Als uw hond op u springt, negeer hem dan. Draai je om en ga de deur uit.

 • Probeer het nog eens. Het kan zijn dat u tientallen keren moet in- en uitgaan voordat uw hond leert dat hij alleen uw aandacht trekt als hij alle vier de voeten op de grond houdt.


SPRINGT OP JE ALS JE ZIT:


Als u zit en uw hond springt tegen u op, ga dan staan. Praat niet tegen uw hond en duw hem niet weg. Negeer ze gewoon totdat alle vier de voeten op de grond staan.


Conclusie Opspringen hond


Als u de redenen achter het springen van uw hond begrijpt en consistente trainingsmethoden toepast, kunt u dit gedrag effectief verminderen en voorkomen. Door positieve bekrachtiging te gebruiken, alternatief gedrag aan te leren en indien nodig professionele hulp te zoeken, kunt u ervoor zorgen dat uw hond leert mensen kalm en veilig te begroeten.

Door deze strategieën te volgen, kunt u het springgedrag van uw hond effectief beheersen, waardoor u een gelukkiger en harmonieuzer relatie met uw hond krijgen.


FAQ - Veelgestelde vragen Opspringen hond


Waarom springt mijn hond tegen mensen op?


 1. Aandacht zoeken : Honden springen vaak op mensen om hun aandacht te trekken. Zelfs negatieve aandacht, zoals weggeduwd worden, kan het gedrag versterken.

 2. Opwinding : Wanneer honden opgewonden zijn, zoals wanneer u thuiskomt of wanneer er gasten arriveren, kunnen ze opspringen als begroeting.

 3. Natuurlijk begroetingsgedrag : In het wild likken puppy's het gezicht van hun moeder om het oprispen van voedsel te bevorderen. Dit instinctieve gedrag vertaalt zich in het opspringen om mensen persoonlijk te begroeten.

 4. Gebrek aan training : Als een hond niet goed is getraind, kan springen een gewoontegedrag worden. Inconsistente reacties van eigenaren kunnen honden in verwarring brengen, waardoor het voor hen moeilijk wordt om te begrijpen wat er wordt verwacht.


Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond op mensen springt?


 1. Negeer het gedrag : Een effectieve methode is om uw hond volledig te negeren wanneer hij springt. Draai je om, vermijd oogcontact en wacht tot ze gekalmeerd zijn voordat je aandacht schenkt.

 2. Positieve bekrachtiging : Beloon uw hond voor goed gedrag. Als ze je rustig benaderen zonder te springen, geef ze dan wat lekkers, lof en genegenheid. Dit versterkt het gewenste gedrag.

 3. Alternatief gedrag aanleren : Train uw hond om te zitten of ander gedrag te vertonen dat onverenigbaar is met springen. Wanneer u bijvoorbeeld thuiskomt, vraag uw hond dan onmiddellijk om te gaan zitten en hem te belonen als hij gehoorzaam is.

 4. Lijntraining : Het gebruik van een lijn kan helpen de bewegingen van uw hond onder controle te houden en springen te voorkomen wanneer hij buiten of in een nieuwe omgeving is. Combineer dit met commando's en positieve bekrachtiging voor de beste resultaten.

 5. Professionele trainingslessen : Als zelftraining moeilijk blijkt, overweeg dan om uw hond in te schrijven voor professionele trainingslessen. Trainers kunnen persoonlijk advies en effectieve technieken bieden die zijn afgestemd op de behoeften van uw hond.


Hondje met stipjes en een riempje in zijn bek
Hondentrainingen - Opspringen hond

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page