top of page

Pup bijt en gromt

Pup bijt en gromt: wat moet ik doen?


Als je een pup hebt die bijt en gromt, kan dat erg frustrerend en zelfs angstaanjagend zijn. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je pup dit gedrag vertoont en wat je eraan kunt doen.Pup bijt en gromt

Waarom bijt en gromt mijn pup?


Er zijn verschillende redenen waarom een pup kan bijten en grommen. Het kan zijn dat hij speels is en nog moet leren hoe hij zijn mond moet gebruiken. Het kan ook zijn dat hij gestrest is, angstig is of zich bedreigd voelt.


Wat moet ik doen als mijn pup bijt of gromt?


Als je pup bijt of gromt, is het belangrijk om hem niet te straffen of te slaan. Dit kan het probleem verergeren en ervoor zorgen dat je pup angstiger of agressiever wordt. In plaats daarvan kun je de volgende stappen nemen:

  • Stop het spel direct en negeer je pup voor een paar minuten. Hierdoor leert hij dat bijten en grommen niet leidt tot aandacht en spelen.

  • Geef je pup speelgoed of kauwstokjes om op te kauwen. Zo leert hij zijn mond op een andere manier te gebruiken en krijgt hij voldoende kauwmateriaal om zijn tanden te verzorgen.

  • Probeer te achterhalen waarom je pup bijt of gromt en pas je aanpak daarop aan. Als hij gestrest is, kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen met hem doen. Als hij speels is, kun je hem leren om te spelen met speelgoed in plaats van met je handen of voeten.

Wanneer moet ik professionele hulp inschakelen?


Als je pup blijft bijten en grommen, zelfs na het volgen van de bovenstaande stappen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een gedragstherapeut of hondentrainer kan je helpen bij het identificeren van het probleem en het ontwikkelen van een trainingsplan om het gedrag van je pup te verbeteren.