top of page

Wat te doen als je hond doof is

Wat te doen als je hond doof is, hier volgen tips:


Honden met een geleidelijk gehoorverlies doen het meestal goed zolang ze in een vertrouwde, veilige omgeving blijven. Regelmatig onderzoek bij de dierenarts en het schoonmaken van de oren is belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen voor te blijven. Honden met gehoorverlies zijn voor veel eigenaren een uitdaging, maar kunnen met geduld worden getraind om handsignalen te begrijpen in plaats van stemcommando's.


Fokkers stellen gehoorverlies bij honden meestal vast in de vijfde week na de geboorte. Zulke puppy's worden uit de fok gehaald. Maar er zijn uitzonderingen: de honden vinden een nieuw thuis en leven een lang en gelukkig leven. Houd je dove hond aan de lijn of in een omheinde tuin. Dove hond trainen kan altijd.


Normale puppy's horen veel beter dan wij, maar sommige worden doof geboren of hebben genetische aanleg voor doofheid. Dalmatiërs en Jack Russell Terriers kunnen een zenuwaandoening van het oor erven die doofheid veroorzaakt.


Oudere honden lijden vaak aan gehoorverlies, en sommige worden zelfs helemaal doof, maar daar hoef je je pas over vele jaren zorgen over te maken. Maar een puppy kan bij de geboorte of op elke leeftijd gehoorverlies krijgen door een oorinfectie, oormijt of chronische otitis. Gehoorverlies kan worden versneld door schade door harde geluiden. Honden die jagen en jarenlang worden blootgesteld aan geweerschoten zijn vatbaarder voor schade. Chronische oorinfecties kunnen ook leiden tot gehoorverlies.


Een normale hond hoort dezelfde lage tonen als mensen, maar ook frequenties tot 100.000 cycli per seconde. Mensen kunnen alleen geluidsgolven tot 20.000 cycli per seconde horen. Puppy's die snel schrikken of interessante geluiden negeren, kunnen aan gehoorverlies lijden.pup en kitten
Wat te doen als je hond doof is

Aangeboren doofheid bij honden of puppy's


Puppy's kunnen doof geboren worden als de zenuwen van het oor zich niet goed vormen. Aangeboren doofheid wordt vaak geassocieerd met merle of piebald vachtpatronen. Vaak getroffen hondenrassen zijn de Dalmatische Hond, Australische Herder, Old English Sheepdog, Schotse herdershond, Shetland Sheepdog en Bull Terrier. Ethische fokkers zijn zich bewust van de mogelijke problemen en proberen doofheid bij deze honden te elimineren door strenge fokpraktijken.


Het kan zijn dat je je er niet meteen van bewust bent dat je puppy doof is. De meeste eigenaars beseffen dat er een probleem is tijdens de training als stemcommando's worden genegeerd of als andere geluiden de aandacht van de puppy niet trekken.


Dove honden kunnen minder blaffen dan andere honden en hun stem kan vreemd klinken. Ze ontwikkelen vaak gedragsproblemen omdat ze de menselijke communicatie niet begrijpen en omdat ze gemakkelijk schrikken of bang worden van het onverwachte. Sommige dove honden kunnen de frequenties van speciale fluitjes horen, of de trilling van een gestampte voet voelen, en kunnen voldoende compenseren voor het dagelijkse leven.
hondje ligt voor hondenhok
Wat te doen als je hond doof is

Leven met een dove puppy


Honden kunnen ons niet vertellen dat ze hardhorend zijn en ze compenseren dat door meer aandacht te besteden aan hun andere zintuigen. Ze houden eigenaren en andere huisdieren beter in de gaten en reageren bijvoorbeeld op hun gedrag om te weten dat er iemand aan de deur staat.


Dove puppy's letten ook beter op trillingen en luchtstromingen - het briesje dat door een open deur wordt geproduceerd, kan hen laten weten dat je thuiskomt van je werk. Zelfs als ze de blikopener niet kunnen horen, zal de interne "klok" van het huisdier etenstijd aankondigen.


 • Gebruik visuele signalen in plaats van je stem om met je dove puppy te communiceren. Honden leren gemakkelijk te reageren op handsignalen, de lichtstraal van een zaklamp of het aan- en uitschakelen van de tuinverlichting om binnen te komen voor het eten.

 • Een "hondenfluitje" dat geluidsgolven met een hoge frequentie gebruikt, kan nog steeds waarneembaar zijn voor je slechthorende huisdier, zelfs als hij je stem niet meer kan horen.

 • De trilling van het aanslaan van de laagste noten op de piano kan worden gevoeld, zelfs als uw huisdier niet kan horen - gebruik dat als signaal om uw huisdier te roepen.

 • Een elektronische halsband die "trilt" werkt geweldig als signaal, maar moet goed worden gebruikt en dagelijks van het huisdier worden gehaald. Deze halsbanden zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels en via het internet.


Symptomen van gehoorverlies bij honden


Symptomen van doofheid zijn weinig of geen reactie op geluiden zoals:


 • Piepend speelgoed

 • Klappen op handen

 • Knipperende vingers achter het hoofd

 • Deurbellen

 • Roepen van hun naam

 • Snel schrikken
Als je hond doof is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat hij een gelukkig en vervuld leven leidt:


 1. Gebruik visuele signalen: Aangezien je hond niet op verbale commando's kan reageren, zijn visuele signalen essentieel. Leer hem handgebaren of andere visuele cues voor basiscommando's zoals zitten, liggen en komen.

 2. Positieve versterking: Beloon gewenst gedrag met traktaties, lof en andere beloningen. Positieve bekrachtiging is cruciaal voor het trainen van een doof dier en versterkt de band tussen jou en je hond.

 3. Training en socialisatie: Investeer tijd in hondentraining en socialisatie. Ondanks dat je hond doof is, kan hij nog steeds gehoorzame commando's leren en positieve interacties hebben met andere honden en mensen.

 4. Veiligheid: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor een doof huisdier. Gebruik bijvoorbeeld een omheining of tuig om te voorkomen dat je hond wegloopt, en vermijd situaties waarin hij zichzelf kan verwonden zonder waarschuwing te kunnen horen.

 5. Gezondheidszorg: Blijf regelmatig de gezondheid van je hond controleren en breng hem naar de dierenarts voor routinematige controles. Let vooral op tekenen van oorinfecties, aangezien doofheid vaak gepaard gaat met gehoorproblemen.

 6. Stimulatie en entertainment: Bied je hond verschillende stimulerende activiteiten en speelgoed aan om hem mentaal bezig te houden en verveling te voorkomen.

 7. Geduld en begrip: Wees geduldig en begripvol. Het kan wat tijd kosten om te wennen aan het trainen van een dove hond, maar met doorzettingsvermogen en liefde zal je hond in staat zijn om veel te leren en een goede kwaliteit van leven te hebben.


Conclusie:


Het ontdekken dat je hond doof is, kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar het betekent niet dat je niet een gelukkig en vervuld leven samen kunt hebben. Met de juiste aanpak, geduld en liefde kun je een sterke band opbouwen en je hond helpen gedijen in zijn nieuwe omstandigheden. Door visuele signalen te gebruiken, positieve bekrachtiging toe te passen en een veilige omgeving te bieden, kun je de unieke behoeften van je dove hond ondersteunen en hem een gelukkig en gezond leven laten leiden.


FAQ - Veelgestelde vragen wat te doen als mijn hond of pup doof is?


1. Mijn hond is doof. Wat moet ik doen?

Als je ontdekt dat je hond doof is, is het belangrijk om je aan te passen aan zijn speciale behoeften. Dit omvat het gebruik van visuele signalen voor communicatie, het aanpassen van trainingstechnieken en het creëren van een veilige omgeving.


2. Hoe kan ik communiceren met mijn dove hond?

Visuele signalen zijn essentieel voor communicatie met een dove hond. Leer je hond handgebaren en andere visuele cues voor basiscommando's en interacties.


3. Moet ik mijn hond opnieuw trainen nu hij doof is?

Ja, het kan nodig zijn om je hond opnieuw te trainen met behulp van visuele signalen. Pas je trainingsaanpak aan en gebruik positieve versterking om gewenst gedrag te bevorderen.


4. Is het veilig om mijn doof hond los te laten lopen buitenshuis?

Hoewel het mogelijk is om een doof hond los te laten lopen buitenshuis, is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Overweeg het gebruik van een lange lijn of een omheinde ruimte om de veiligheid van je hond te waarborgen.


5. Zal mijn doof hond nog steeds een gelukkig leven hebben? Absoluut! Met de juiste zorg en aandacht kan een doof hond een gelukkig en vervuld leven leiden. Ze kunnen nog steeds genieten van spelen, wandelen en quality time doorbrengen met hun eigenaar.

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

Kommentare


bottom of page