top of page

Waarom springt een hond tegen je op

Bijgewerkt op: 24 mei

Mijn hond blijft maar springen. Help hoe los ik dit op?


Inleiding - Waarom springt een hond tegen je op


Waarom springt een hond tegen je op. Er is niets vervelender dan een hond die tegen je opspringt. Hoewel sommige mensen het misschien leuk vinden om zo begroet te worden, kan het voor anderen een angstaanjagende of gevaarlijke ervaring zijn. In dit artikel gaan we dieper in op waarom honden deze gewoonte hebben ontwikkeld, hoe het kan worden voorkomen en wat te doen als een hond tegen je opspringt.Hond staat tegen vrouw op gelijke hoogte
Waarom springt een hond tegen je op

Waarom springt een hond tegen mensen op?


Het begroetingsgedrag van honden


Honden zijn sociale dieren die communiceren via lichaamstaal. Een van de manieren waarop honden elkaar begroeten is door tegen elkaar op te springen. Het opspringen is een manier om te tonen dat de hond zich niet bedreigend voelt en onderdanig is aan de persoon die hij begroet.


Aandacht vragen


Honden kunnen ook tegen mensen opspringen om aandacht te vragen. Het kan zijn dat ze iets willen laten zien, spelen of om eten vragen. Wanneer honden op deze manier aandacht vragen, is het belangrijk om consequent te blijven in het negeren van dit gedrag.


Stress


Sommige honden kunnen tegen mensen opspringen uit stress of angst. Dit kan voorkomen wanneer een hond in een nieuwe situatie wordt geplaatst, bijvoorbeeld wanneer hij naar de dierenarts gaat. Door tegen mensen op te springen, kan de hond zich veiliger voelen en zijn stress verminderen.


Hond wat je aankijkt
Waarom springt een hond tegen je op


Waarom moet het worden voorkomen?


Veiligheid

Het opspringen van een hond kan voor sommige mensen een gevaarlijke ervaring zijn, vooral als de hond groot en sterk is. Dit kan vooral een probleem zijn bij kinderen of ouderen, die gemakkelijk uit evenwicht kunnen worden gebracht door het gewicht van de hond.


Slecht gedrag

Het toestaan ​​van een hond om tegen mensen op te springen, kan leiden tot ander slecht gedrag. Het kan ervoor zorgen dat de hond denkt dat hij de baas is en de persoon op wie hij opspringt, als ondergeschikt ziet. Dit kan leiden tot ander ongewenst gedrag, zoals het niet luisteren naar commando's of agressief gedrag.


Hond springt op tegen mensen tijdens wandelen

Hoe kan het worden voorkomen?


Trainen

Het trainen van een hond is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat hij niet tegen mensen opspringt. Door middel van positieve bekrachtiging en het aanleren van basiscommando's, kan de hond worden geleerd om te blijven zitten in plaats van op te springen. Het is belangrijk om consequent te zijn in de training en het trainen van de hond op jonge leeftijd.


Negeer het gedrag

Een andere effectieve manier om het gedrag te stoppen, is door het te negeren. Wanneer een hond tegen iemand opspringt, moet de persoon zijn aandacht afleiden en het gedrag negeren. Dit kan door zich om te draaien en de hond te negeren totdat hij kalmeert. Het is belangrijk om consistent te zijn in het negeren van het gedrag, zodat de hond begrijpt dat opspringen niet wordt beloond met aandacht.


Beloon gewenst gedrag

Een belangrijk onderdeel van het trainen van een hond is het belonen van gewenst gedrag. Wanneer de hond op de juiste manier begroet, bijvoorbeeld door te blijven zitten, moet hij worden beloond met aandacht of een traktatie. Dit versterkt het gewenste gedrag en moedigt de hond aan om dit in de toekomst te herhalen.


Bezoek een trainer

Als het gedrag van de hond niet kan worden verholpen door middel van training en het negeren van het gedrag, kan het raadzaam zijn om een ​​professionele trainer te raadplegen. Een trainer kan de hond helpen om het ongewenste gedrag af te leren en gewenst gedrag aan te leren.


Waarom springt een hond tegen je op


Conclusie

Het opspringen van honden tegen mensen is een natuurlijk begroetingsgedrag, maar het kan ook gevaarlijk zijn en ander ongewenst gedrag veroorzaken. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te trainen en het gedrag consequent te negeren of gewenst gedrag te belonen. Als het probleem aanhoudt, kan het bezoeken van een professionele trainer uitkomst bieden.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Is het oké om mijn hond op mijn schoot te laten springen?

Het is belangrijk om consistent te zijn in het trainen van de hond en het negeren van ongewenst gedrag. Als je je hond niet op je schoot wilt hebben, moet je hem dit consequent leren door hem te belonen wanneer hij op de juiste manier begroet.


Is het negeren van mijn hond wanneer hij opspringt, niet onbeleefd?

Nee, het negeren van de hond wanneer hij opspringt, is geen onbeleefd gedrag. Het is een effectieve manier om het gedrag af te leren en de hond te leren dat opspringen niet wordt beloond met aandacht.


Is het opspringen van een hond altijd een teken van onderdanigheid?

Nee, het opspringen van een hond kan ook een teken zijn van opwinding, angst of om aandacht te vragen. Het is belangrijk om het gedrag van de hond te observeren en te begrijpen waarom hij op deze manier handelt.


Hoe oud moet een hond zijn om te beginnen met trainen?

Het is het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van de hond, bij voorkeur vanaf 8 weken oud. Op deze leeftijd kan de hond al beginnen met het leren van basiscommando's en wordt het gedrag van de hond gevormd.

327 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page