top of page

Waarom springt een hond tegen je op

Bijgewerkt op: 21 apr.

Waarom springt een hond tegen je op


Inleiding


Waarom springt een hond tegen je op. Er is niets vervelender dan een hond die tegen je opspringt. Hoewel sommige mensen het misschien leuk vinden om zo begroet te worden, kan het voor anderen een angstaanjagende of gevaarlijke ervaring zijn. In dit artikel gaan we dieper in op waarom honden deze gewoonte hebben ontwikkeld, hoe het kan worden voorkomen en wat te doen als een hond tegen je opspringt.Hond springt op tegen mensen tijdens wandelen

Waarom springen honden tegen mensen op?


Het begroetingsgedrag van honden

Honden zijn sociale dieren die communiceren via lichaamstaal. Een van de manieren waarop honden elkaar begroeten is door tegen elkaar op te springen. Het opspringen is een manier om te tonen dat de hond zich niet bedreigend voelt en onderdanig is aan de persoon die hij begroet.


Aandacht vragen

Honden kunnen ook tegen mensen opspringen om aandacht te vragen. Het kan zijn dat ze iets willen laten zien, spelen of om eten vragen. Wanneer honden op deze manier aandacht vragen, is het belangrijk om consequent te blijven in het negeren van dit gedrag.


Stress

Sommige honden kunnen tegen mensen opspringen uit stress of angst. Dit kan voorkomen wanneer een hond in een nieuwe situatie wordt geplaatst, bijvoorbeeld wanneer hij naar de dierenarts gaat. Door tegen mensen op te springen, kan de hond zich veiliger voelen en zijn stress verminderen.


Waarom springt een hond tegen je op


Waarom moet het worden voorkomen?


Veiligheid

Het opspringen van een hond kan voor sommige mensen een gevaarlijke ervaring zijn, vooral als de hond groot en sterk is. Dit kan vooral een probleem zijn bij kinderen of ouderen, die gemakkelijk uit evenwicht kunnen worden gebracht door het gewicht van de hond.


Slecht gedrag

Het toestaan ​​van een hond om tegen mensen op te springen, kan leiden tot ander slecht gedrag. Het kan ervoor zorgen dat de hond denkt dat hij de baas is en de persoon op wie hij opspringt, als ondergeschikt ziet. Dit kan leiden tot ander ongewenst gedrag, zoals het niet luisteren naar commando's of agressief gedrag.


Hond springt op tegen mensen tijdens wandelen

Hoe kan het worden voorkomen?


Trainen