top of page

Puppy socialisatie hondentraining

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023

Puppy socialisatie hondentraining: De sleutel tot een evenwichtige hond


Puppy socialisatie Hondentraining is een belangrijk aspect het opvoeden van uw puppy en het socialiseren hiervan. Als trotse nieuwe eigenaar wilt u natuurlijk alleen het allerbeste voor uw pup en dat deze gezond en gelukkig opgroeit.


Maandagavond 19.00 uur Puppy Socialisatie training Vol - Vol


Dit betekent dat u uw pup laat wennen aan verschillende situaties, geluiden, geuren, mensen en dieren. Door uw puppy op de juiste manier te socialiseren, kunt u bijdragen aan zijn mentale en emotionele ontwikkeling en hem helpen om een evenwichtige hond te worden.


Tip: Laat uw pup veel slapen, dit is zeer belangrijk voor zijn sociale ontwikkeling en groei. Minstens 18 uur per dag!


Puppy socialisatie hondentraining: De sleutel tot een evenwichtige hond

Puppy socialisatiefase hoe zit dit in elkaar?


Geboorte en neonatale fase van de pup ( 0 -3 weken)

Eindelijk is het dan zover de pups zijn geboren. De eerste paar dagen zijn de oogjes nog gesloten en het gehoor is nog niet volledig ontwikkeld. De pups leven volledig op hun tastzin en geur. Met name de geur van moeder en broertjes en zusjes zijn uit duizenden herkenbaar!


In de eerste 2 weken van hun leven zijn de pups alleen maar aan het eten, slapen, warm blijven en groeien. Dit noemt men de neonatale fase.

Tussen 2 en 3 weken oud gaan de ogen en oren open en krijgt de pup meer prikkels binnen van de omgeving.


Primaire socialisatie periode ( 3 tot 12 weken )

In deze periode is het essentieel dat de pup leert alles wat de pup later ook tegen kan komen. Dit noem je de puppy socialisatie periode of puppy socialiseren. Een belangrijke fase om op te groeien van de pup, ook wel de inprenting fase van de pup genoemd. De aanwezigheid van de moeder hond is in deze fase tot de leeftijd van ongeveer 7 weken nog erg belangrijk. De dingen die de pup in deze periode leert van hun moederhond kunnen wij als mens zijnde nooit vervangen.


Van fokker naar nieuwe eigenaar ( 7 – 8 weken)

De beste tijd om je pup op te halen bij de fokker is op de overgang van de zevende naar achtste week. In deze periode staat de pup even geestelijk gezien stil en kunt u als eigenaar snel geaccepteerd worden als “surrogaat moederhond”.


Socialisatie ( 8 – 12 weken)

Voor de pup is dit de periode om te socialiseren. Wat belangrijk is dat de pup aan allerlei ervaringen bloot wordt gesteld zoals, kinderboerderij, schoolplein, mensen, dieren, kinderen, auto’s, fietsen, treinverkeer, geluiden, dierenarts. In deze periode dient de pup vertrouwd te raken met zijn directe omgeving en zijn soortgenoten dit alles op een positieve manier. Door dit te ondernemen krijgt u een stabiele liefdevolle pup.


Rangorde fase( 12 – 16 weken)

In deze fase probeert de pup zijn grenzen te verleggen en u uit te dagen om een plek in de roedel te krijgen. Wees consequent en zorg dat u de leiderschap behoudt.


Puppy socialisatie hondentraining: De sleutel tot een evenwichtige hond

Waarom is puppy socialisatie training belangrijk?


Een puppy die goed gesocialiseerd is, zal minder snel angstig, agressief of gestrest worden in nieuwe situaties. Dit betekent dat hij zich zelfverzekerder zal voelen en beter in staat zal zijn om nieuwe ervaringen te verwerken. Puppy's die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, zoals verlatingsangst, agressie naar andere honden of mensen, angst voor harde geluiden of vreemde situaties


Hoe werkt puppy socialisatie training?

Puppy socialisatie training is een proces dat begint vanaf het moment dat u uw puppy mee naar huis neemt en doorgaat tot hij ongeveer 16 weken oud is. Tijdens deze periode moet u uw pup geleidelijk aan verschillende situaties en omgevingen laten wennen.

Dit kan onder andere zijn:

 • Andere mensen, kinderen, baby's, mensen met een beperking

 • Andere huisdieren zoals vogels, katten, paarden, koeien en schapen etc.

 • Verschillende geluiden, zoals vuurwerk, sirenes en blaffende honden

 • Verschillende omgevingen, zoals het park, het strand, de stad en het platteland

 • Verschillende voorwerpen, zoals fietsen, tractors, tassen en paraplu's, rollators, scootmobiel, motor, brommer, elektrische auto's, vrachtwagens etc.

Het is belangrijk om uw pup geleidelijk aan nieuwe situaties te laten wennen en hem niet te overweldigen met te veel nieuwe prikkels in één keer.


U kunt beginnen met het socialiseren van uw pup door hem bijvoorbeeld mee te nemen naar puppy socialisatietraining of een puppy cursus, hondenshows, speelafspraakjes met andere honden en wandelingen in verschillende omgevingen.Puppy socialisatie hondentraining

Goede fokker en socialisatie puppy


Op de leeftijd van 7 tot 12 weken is het belangrijk dat uw puppy kennis maakt en leert omgaan met alles wat hij tijdens zijn leven tegen kan komen.


De fokker heeft de zorg voor de eerste socialisatiefase van uw puppy. Het is dus belangrijk dat u navraagt wat de fokker met uw pup heeft gedaan en of de pup bijvoorbeeld in huiselijke kring is grootgebracht i.p.v. een schuur.


Zodra de pup bij u in huis komt begint de socialisatie. In deze periode is het van belang dat u de pup laat wennen aan zijn leefomgeving en de wereld om de pup heen.puppy socialisatie training

Wat leert onze pup en wij als eigenaar bij hondentrainingen op de socialisatie training

 • Hoe lang mag u met uw puppy wandelen

 • Wat houdt zindelijkheidstraining in

 • Bench training hond mits uw pup een bench heeft

 • Trainen met vreemde voorwerpen

 • Leren omgaan met zijn soortgenoten

 • Uitleg waarom bijt mijn pup

 • Waarom wil mijn pup niet wandelen

 • Hoe kunt u voorkomen dat de pup opspringt

 • Belangrijk aandachtspunt is de pups te laten spelen

 • Voorlichting geven over de levensfasen van pup tot volwassen hond

 • U krijgt een socialisatiekaart/handleiding voor uw pup mee

 • Wij leren de pup en u om te gaan met allerlei praktijksituaties

 • Omgang met andere honden en mensen

 • Hoe kunt u uw pup optimaal socialiseren

 • Gedrag van uw pup

 • Lichaamstaal en hondentaal van de pup of hond


Puppy socialisatie hondentraining

Vanaf welke leeftijd kan ik met mijn puppy bij Hondentrainingen terecht?


Iedere week een ander programma en praktijk trainingstechnieken.

Hondentraining biedt pups vanaf 8 weken de Puppy socialisatie training aan.

Ervaring heeft ons geleerd dat pups en eigenaren dit een geweldige ervaring vinden.


U leert veel over het gedrag van uw pup en op welke manier u het beste uw pup in alle liefde kunt socialiseren. U bent van harte welkom met uw pup voor de Puppy Socialisatie Hondentraining; zeker als het uw eerste hond is!


Tot een leeftijd van ongeveer 12 weken bevindt uw pup zich in de socialisatieperiode; de meest belangrijke fase van zijn leven. Alle ervaringen die uw puppy in deze periode opdoet bepalen zijn gedrag voor zijn gehele leven.


Puppy Socialisatie is leuk en leerzaam, voor zowel de pup als de coach. Geen enkele pup kan gewenst gedrag aanleren zonder hulp. Wij trainen op een positieve manier, zoals door stem, door beloning of met spel. Tevens schenken wij veel aandacht aan het voorkomen van ongewenst gedrag van de pup, zoals broekspijpen bijten en opspringen.


Puppy socialisatie hondentraining: De sleutel tot een evenwichtige hond

Conclusie


Tot slot is het belangrijk om de training positief te houden. Beloon je pup als ze goed gedrag vertonen en straf ze niet als ze iets fout doen. Met geduld, consistentie en positieve bekrachtiging kun je je pup opvoeden tot een gelukkige en gezonde hond.

Kom naar Hondentrainingen om samen met uw puppy de puppy socialisatie te doen.

Een geweldige ervaring voor u en uw pup!Puppy socialisatie hondentraining

Veelgestelde vragen over puppy socialisatie training


Wanneer moet ik beginnen met puppy socialisatie training?

U moet zo snel mogelijk beginnen met het socialiseren van uw puppy. Het ideale moment om te starten is met 8 weken oud voor een training op een hondenschool. De eerste socialisatie begint al vanaf 3 weken bij de fokker.


Wat is puppy socialisatie training?

Puppy socialisatietraining is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een pup. Het is de periode waarin een pup leert om te gaan met nieuwe situaties, geluiden, geuren en andere honden en mensen. Het doel van socialisatie is om ervoor te zorgen dat uw pup opgroeit tot een zelfverzekerde en aangepaste goede hond.


Hoe lang duurt de puppy socialisatie training?

De puppy socialisatie training duurt 45 minuten en zijn 4 lessen elke week met een ander thema.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een puppy cursus?

Een gediplomeerde hondeninstructeur en iemand met ervaring en kennis.


Waarom is een puppy socialisatie training nodig

Een puppy socialisatie training is belangrijk voor de ontwikkeling van je puppy. Door middel van een cursus leer je puppy gehoorzaamheid en sociale vaardigheden aan. Hierdoor wordt de kans op ongewenst gedrag verminderd en kan je een sterke band met je beginnende opbouw krijgen.Puppy socialisatie hondentraining

133 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page