top of page

Wat voor soorten hulphonden zijn er:

Bijgewerkt op: 5 mei

Er zijn verschillende soorten hulphonden, elk getraind om specifieke taken uit te voeren voor mensen met verschillende handicaps. Enkele veel voorkomende typen zijn:


goldendoodle hulphond
Wat voor soorten hulphonden zijn er

Andere soorten Hulphonden / BuddyhondenSoorten hulphonden erkende organisaties


In Nederland zijn er een aantal erkende hulphonden organisaties die gespecialiseerd zijn in de opleiding en plaatsing van hulphonden. Deze organisaties voldoen aan strenge kwaliteitseisen en werken nauw samen met zorgverzekeraars om de kosten van een hulphond te vergoeden.
blije pup
Soorten hulphonden

Soorten hulphonden en vergoedingen


De zorgverzekeraars vergoeden ook al wat andere hulphonden, maar niet alle. Wel vergoed worden de al genoemde blindengeleidehonden (zie artikel 2.13 lid 5 Regeling zorgverzekering), signaalhonden (zie artikel 2.10 lid 4 Regeling zorgverzekering) en ADL-hulphonden (zie artikel 2.12 Regeling zorgverzekering).


Financiële ondersteuning voor een hulphond vanuit de gemeente


De gemeente kan financiële ondersteuning bieden voor de aanschaf en/of training van een hulphond. Deze ondersteuning kan worden gegeven in de vorm van een pgb (persoonsgebonden budget) of een Wmo-voorziening.


Wmo-voorzieningen


De gemeente kan een Wmo-voorziening verstrekken voor een hulphond als u een geldige indicatie heeft voor een hulphond. De indicatie wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

De hoogte van de vergoeding voor een hulphond vanuit de Wmo verschilt per gemeente. In de meeste gevallen wordt de volledige kosten van de aanschaf en/of training van de hulphond vergoed.


Pgb


U kunt ook een pgb aanvragen voor de aanschaf en/of training van een hulphond. Een pgb is een budget dat u zelf kunt inzetten voor zorg, ondersteuning of hulpmiddelen.

Om een pgb aan te vragen voor een hulphond, moet u aan een aantal criteria voldoen. U moet een geldige indicatie hebben voor een hulphond. U moet ook aantonen dat u in staat bent om de zorg voor een hulphond zelf te organiseren.

De hoogte van het pgb voor een hulphond verschilt per gemeente. In de meeste gevallen wordt het volledige budget voor de aanschaf en/of training van de hulphond vergoed.


Aanvraag


Als u financiële ondersteuning wilt aanvragen voor een hulphond vanuit de gemeente, moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. U kunt hiervoor een aanvraagformulier downloaden van de website van de gemeente of een aanvraagformulier opvragen bij de gemeente.

De gemeente zal uw aanvraag beoordelen en beslissen of u in aanmerking komt voor ondersteuning. Als u in aanmerking komt voor ondersteuning, zal de gemeente u een beschikking toesturen. De beschikking bevat informatie over de vorm en omvang van de ondersteuning die u kunt ontvangen.


Meer informatie


Voor meer informatie over financiële ondersteuning voor een hulphond vanuit de gemeente kunt u terecht op de website van de gemeente. U kunt ook contact opnemen met de gemeente voor meer informatie.


Tips voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor een hulphond


  • Vraag informatie op bij de gemeente over de voorwaarden voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor een hulphond.

  • Verzamel alle benodigde documenten voor uw aanvraag, zoals een kopie van uw indicatie voor een hulphond.

  • Schrijf een duidelijke en bondige aanvraag waarin u uitlegt waarom u een hulphond nodig heeft.

  • Wees bereid om samen te werken met de gemeente om uw aanvraag te beoordelen.


Crowdfunding voor een hulphond


Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen voor een bepaald doel. In het geval van een hulphond kan crowdfunding worden gebruikt om de kosten van de aanschaf en/of training van de hond te dekken.

60 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글

댓글을 불러올 수 없습니다.
기술적인 오류가 발생하였습니다. 연결 상태를 확인한 다음 페이지를 새로고침해보세요.
bottom of page