top of page

Bench training hond

Bench training hondBenchtraining hond of puppy. Er wordt weleens gezegd dat het gebruik van een bench zielig is voor een hond, maar dat is onzin. Als uw hond een goede benchtraining heeft gehad, zal de bench voor hem een plek zijn waar hij veilig is en waar hij zich terug kan trekken. Voor u is het misschien een prettig idee dat de hond niet op uw bank ligt of op uw meubels kauwt als u weg bent. Ook kan een bench erg handig zijn bij het zindelijk maken van uw hond of pup, omdat een hond van nature niet graag zijn eigen nest bevuilt


Wat voor bench kan ik het beste voor mijn hond of puppy kopen?


Er zijn meerdere soorten benches verkrijgbaar, deze verschillen in prijs, materiaal en kleur. Er is één ding waar u rekening mee moet houden en dat is dat u een bench aanschaft die niet te groot is voor uw hond. Uw hond moet er net in kunnen staan, zich kunnen omdraaien en er lekker in kunnen liggen. Ga hierbij uit van de grootte van uw hond wanneer hij volgroeid is. Zolang uw hond nog een pup is, kunt u de bench tijdelijk verkleinen door er een plank of kist in de zetten. Kies hierbij voor veilig materiaal waaraan uw pup zich niet kan bezeren.


twee hondjes die op links kijken
Bench training hond

drentse patrijs apporteren wil

Ik heb een bench aangeschaft. Wat nu?


Om te beginnen is het belangrijk dat de bench een fijne plek wordt voor uw hond. Zorg er daarom voor dat u de bodem bedekt met een dekentje of een kussen en dat de bench op een rustige plek staat. Zet de bench niet op een tochtige plek of op een plek waar steeds mensen langslopen.


Bench hond aanleren


Benchtraining hond bestaat uit 4 stappen. Geef uw hond bij iedere stap de tijd die hij nodig heeft en probeer niets te overhaasten. Stuur uw hond nooit voor straf naar zijn bench en laat hem met rust als hij er lekker in ligt.


Stap 1

Benchtraining hond: Leg regelmatig wat lekkers in de bench, zodat uw hond uit zichzelf de bench ingaat en daarvoor beloond wordt. Geef ook al zijn maaltijden en tussendoortjes in zijn bench, zodat hij aan zijn bench went. Laat het deurtje gewoon openstaan. Uw hond is klaar voor stap 2 als hij zijn eten rustig in zijn bench opeet.


Stap 2

Benchtraining hond : Breng uw hond naar de bench als hij overdag wil gaan slapen. U kunt hierbij een commando geven op het moment dat hij de bench ingaat, bijvoorbeeld ‘plaats’ of ‘bench’. Als uw hond uit zichzelf of op uw aanwijzing in de bench gaat liggen, beloont u hem met iets lekkers of een aai. Laat ook nu het deurtje openstaan. Gaat uw hond regelmatig in zijn bench liggen slapen? Dan is het tijd voor stap 3.


Stap 3

Benchtraining hond : Geef een maaltijd of kluif in de bench en sluit het deurtje zodra uw hond begint te eten. Open het deurtje weer vlak voordat hij uitgegeten is. Als uw hond gaat piepen is het belangrijk dat u hem negeert. Doe het deurtje niet open en geef hem geen aandacht, daarmee beloont u zijn gedrag wat er in zal resulteren dat hij dat gedrag zal herhalen. Op het moment dat hij stil is, opent u het deurtje terwijl u uw hond verder negeert. Blijf oefenen tot uw hond rustig in de bench blijft liggen, zelfs als het deurtje voor langere tijd gesloten is. Ga vervolgens na het sluiten van het deurtje de kamer uit en rek de tijd dat u wegblijft steeds iets uit. Blijft uw hond rustig in de bench liggen en kunt u een half uur uit het zicht blijven zonder dat hij onrustig wordt? Dan is het tijd voor de laatste stap.


Stap 4

Benchtraining hond : Nu is het tijd voor het daadwerkelijk van huis gaan. Breng uw hond rustig naar de bench, geef hem iets lekkers en sluit het deurtje. De eerste keer dat u weggaat, is het heel belangrijk dat u slechts kort wegblijft. Die tijd rekt u steeds iets uit. Haal de hond niet uit zijn bench als hij zit te piepen wanneer u thuiskomt, maar wacht tot hij stil is.


Ik wil mijn hond ’s nachts in de bench laten slapen, hoe doe ik dat?


U doet hetzelfde als bij stap 4 alleen gaat u nu niet van huis maar slapen. Ook hier geldt: laat de hond niet uit zijn bench als hij ’s nachts piept. Het is normaal dat uw hond de eerste paar nachten zal piepen en u zult dit, hoe vervelend ook, moeten negeren. Houd er wel rekening mee dat puppies ’s nachts vaak nog moeten plassen; wacht dan tot uw pup stil is en haal hem uit zijn bench om even met hem naar buiten te gaan.


Hoe leer ik mijn hond alleen thuis blijven zonder bench?


Als u uw hond niet in een bench wilt doen wanneer u weggaat, kunt u hem leren om los in een kamer te blijven. Er zijn wel een paar regels waaraan u zich zult moeten houden als u de training wilt laten slagen.

– Laat uw hond buiten de trainingssessies nooit alleen thuis! Alleen zo zal de benchtraining hond succesvol zijn.

– Negeer uw hond als hij zelf om aandacht vraagt. Als u uw hond aandacht wilt geven, roept u hem bij u. Houd er rekening mee dat het gedrag van uw hond eerst zal verergeren, hij zal er alles aan doen om uw aandacht te krijgen. Het is belangrijk dat u toch door blijft zetten. Uiteindelijk zal uw hond het begrijpen.

– Zorg ervoor dat uw hond het commando “plaats” kent en correct uitvoert voordat u aan deze benchtraining hond begint.

De benchtraining hond bestaat uit 5 stappen. Neem de tijd om deze stappen met uw hond te oefenen en ga niet door naar een volgende stap voordat de hond een stap goed beheerst. Ga er hierbij van uit dat de hond de stap 9 van de 10 keer foutloos uitvoert.


Stap 1

Benchtraining hond : Geef uw hond het commando om naar zijn plaats te gaan. Mocht het zo zijn dat uw hond niet op uw commando reageert, pak hem dan bij zijn halsband en breng hem rustig naar zijn plaats. Stuur uw hond terug als hij zonder uw goedkeuring zijn plaats verlaat.


Stap 2

Benchtraining hond: Geef uw hond iets lekkers en loop daarna rustig weg naar een andere kamer, bijvoorbeeld de keuken of de hal. Laat alle deuren die u op deze weg tegenkomt openstaan. Als uw hond netjes op zijn plaats blijft liggen, beloont u hem door hem wat lekkers of een aai te geven. Blijft uw hond niet liggen en volgt hij u door het huis? Stuur hem dan rustig terug naar zijn plaats.


Stap 3

Benchtraining hond: Doe hetzelfde als bij stap 2, alleen sluit nu de deuren die u onderweg tegenkomt. Communiceer niet met uw hond door te vertellen wat u gaat doen, u vestigt daarbij de aandacht op het feit dat u weggaat. Blijf niet te lang weg en negeer uw hond wanneer hij gaat piepen of blaffen. Kom pas terug als hij weer stil is. Blijft de hond een aantal minuten rustig terwijl u zich in een andere kamer bevindt? Ga dan weer terug en roep uw hond rustig bij u. De tijd dat u wegblijft, kunt u steeds iets uitrekken totdat u gemakkelijk een uur uit de kamer kan blijven zonder dat uw hond daar onrustig van wordt.


Stap 4

Benchtraining hond: Bij deze stap doet u precies hetzelfde als bij stap 3. Het enige verschil is dat u nu uw jas aantrekt en uw spullen pakt alsof u weggaat, voordat u zich naar een andere kamer verplaatst.


Stap 5

Benchtraining hond: U doet hetzelfde als bij stap 3 en 4, alleen gaat u nu daadwerkelijk het huis uit. Blijf de eerste keer niet gelijk een paar uur weg, maar maximaal de tijd dat uw hond gewend is om alleen in een kamer te zijn wanneer u thuis bent. Deze tijd kunt u langzaam uitbreiden.


Wij wensen uveel succes met de bench training hond en met de training waarbij u uw hond leert alleen thuis te blijven zonder bench. Mocht u er toch niet uitkomen of heeft u nog vragen?

bottom of page