top of page

Blaffen naar onbekende geluiden

Blaffen naar onbekende geluiden
Blaffen naar onbekende geluiden. Zit u rustig op de bank televisie te kijken of een krant te lezen, als u plots wordt opgeschrikt door uw hond die als een wilde begint te blaffen. U probeert hem stil te krijgen, maar ondanks uw verwoede pogingen blijft hij stug doorgaan. Uw hond heeft er een gewoonte van gemaakt om te blaffen naar onbekende geluiden. Hij blaft als hij kinderen hoort gillen of schreeuwen, hij blaft als hij mensen langs uw huis hoort lopen en naar de buurvrouw die haar fiets in haar tuin zet. Niet alleen u maar ook de mensen die naast u wonen, worden er helemaal gek van!

Waarom blaft mijn hond naar onbekende geluiden?


Het blaffen naar onbekende geluiden, zoals een dichtslaande autodeur of het geluid van een rollende afvalcontainer, heeft te maken met het beschermen van territorium. Uw hond wil laten weten dat hij er is en dat hij anderen niet zomaar toestaat op zijn terrein te komen. Hij waarschuwt u en degene die zijn territorium ‘binnendringt’ door te blaffen. Het is fijn als u een hond heeft die u graag beschermt, maar wanneer dat gedrag zich uit in het blaffen naar ieder onbekend geluid kan dat erg vervelend worden.


hondje wat oogjes dicht heeft
Blaffen naar onbekende geluiden

drentse patrijs apporteren wil

Hoe leer ik mijn hond het blaffen naar onbekende geluiden af?


Het blaffen naar onbekende geluiden is dus een manier van uw hond om zijn territorium te beschermen. Deze vorm van blaffen is heel moeilijk af te leren, omdat het een natuurlijk instinct is van uw hond. Houd er rekening mee dat het waarschijnlijk nooit helemaal overgaat en dat u de training van tijd tot tijd nog eens zult moeten herhalen.


Daarbij blijven de volgende regels altijd van belang.

– Straf uw hond niet en stel hem niet gerust als hij blaft. Uw hond zal iedere vorm van aandacht zien als een beloning voor zijn gedrag.

– Kies voor tijdens de training een beloning die uw hond extra lekker vindt, zodat u hem daarmee goed kunt afleiden.

– Maak tijdens de training gebruik van een opname van verschillende geluiden. U kunt ervoor kiezen om deze geluiden zelf op te nemen, of u kunt een cd kopen waar de geluiden opstaan. Voor deze training zou u ook een afspraak kunnen maken met iemand die op afgesproken tijdstippen een autodeur dichtslaat of een ander onbekend geluid maakt.

De training blaffen naar onbekende geluiden bestaat uit 8 stappen. Het is erg belangrijk dat u geduld heeft bij deze training en een stap blijft oefenen, totdat uw hond hem goed beheerst. Pas als de stap 9 van de 10 keer goed gaat, kunt u doorgaan naar een volgende stap. Mocht het zo zijn dat er een terugval plaatsvindt, ga dan een paar stappen terug in de training.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 1: Kies voor een moment op de dag, dat het rustig en stil is bij u in de buurt. Uw hond moet zich zoveel mogelijk op u kunnen concentreren zonder daarbij te worden afgeleid door geluiden waar hij normaal gesproken naar blaft. Begin met oefenen in de woonkamer. Laat uw hond zien dat u iets lekkers heeft en geef hem een stukje, zodat u zijn aandacht heeft. Het is nu de bedoeling dat uw hond naar u gaat kijken, wanneer u zijn naam roept. Oefen dit door zijn naam te roepen en uw hond direct iets lekkers te geven. Als dit goed gaat, roept u uw hond zijn naam als hij nét van u wegkijkt. Reageert hij hierop door u weer aan te kijken? Dan beloont u hem.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 2: Nu gaat u proberen om uw hond bij u te krijgen door zijn naam te roepen als hij in een ander deel van de woonkamer is. Komt hij gelijk naar u toe? Dan geeft u hem een beloning.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 3: Doe nu hetzelfde als bij stap 2, alleen laat hem nu eerst zitten voordat u hem een beloning geeft.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 4: Start de opname met onbekende geluiden of laat iemand buiten geluid maken. Als uw hond blaft, roept u hem bij u en laat u hem zitten. Zorg dat hij ziet dat u iets lekkers heeft. Op het moment dat hij stil is geeft u hem de beloning en zet u het geluid uit.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 5: Nu gaat u een commando aan het stil zijn koppelen. U doet dit door de opname te starten en uw hond bij u te roepen op het moment dat hij gaat blaffen. Laat hem voor u zitten en geef hem het commando ‘stil’. Beloon hem als hij stil is en stop het geluid. Oefen dit een flink aantal keer, zodat uw hond het commando leert begrijpen.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 6: Start de opname. Als uw hond begint te blaffen, roept u zijn naam en geeft u hem enkel het commando ‘stil’. Geef hem een beloning zodra hij stil is en zet het geluid weer uit.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 7: Herhaal nu stap 6. Beloon uw hond zodra hij stil is, maar zet het geluid nu niet uit. Zorg dat uw hond een tijdje stil blijft door hem af en toe wat lekkers te geven. Rek de tijd dat u de geluidsopname door laat lopen terwijl uw hond stil moet zijn steeds iets uit. Als u de oefening wilt beëindigen, mag u het geluid alleen uitzetten als uw hond stil is.


Blaffen naar onbekende geluiden Stap 8: Blijf vooral de laatste stap regelmatig herhalen, bouw hierbij de beloningsmomenten langzaam af. U zult uw hond ongeveer 1 op de 5 keer moeten belonen om zijn gewenste gedag in stand te houden. Als u niet af en toe blijft belonen, zal uw hond terugvallen in zijn oude gedrag en zult u opnieuw met de training moeten beginnen.


U kunt te allen tijde contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

bottom of page