top of page

Mijn hond blaft naar bezoek

Mijn hond blaft naar bezoek


Ongewenst gedrag van uw hond: mijn hond blaft naar bezoek


Mijn hond blaft naar bezoek. Voordat u bezoek krijgt ziet u enorm op tegen het moment dat ze daadwerkelijk komen. Niet omdat u eigenlijk niet zoveel zin hebt in visite, maar omdat uw hond het voor u verpest. Uw hond vindt het namelijk nodig om te blaffen naar uw bezoek. Zodra de deurbel gaat, begint uw hond direct aan één stuk door te blaffen.


Hierdoor is het voor u onmogelijk om uw bezoek rustig te begroeten. Misschien blijft uw hond zelfs blaffen naar uw bezoek, wanneer zij al een tijd binnen zijn. U schaamt zich enorm voor het gedrag van uw hond, maar wat u ook probeert: hij stopt niet.


twee mooie blonde hondjes zittend op hun gat
Mijn hond blaft naar bezoek

drentse patrijs apporteren wil

Mijn hond blaft naar bezoek. Waarom?

Blaffen is voor uw hond een natuurlijk communicatiemiddel. Als uw hond blaft wil hij daarmee iets duidelijk maken. Hij blaft omdat hij het gevoel heeft dat er gevaar dreigt of omdat hij blij is u te zien en graag uw aandacht wil.


Het blaffen naar bezoek doet uw hond waarschijnlijk omdat hij wil domineren over het bezoek, of omdat hij de aandacht wil opeisen. Door zijn geblaf is het voor u en uw bezoek haast onmogelijk om rustig een gesprek te voeren. Het is nodig om aan dit soort ongewenst geblaf te werken.


Hoe leer ik mijn hond blaft naar bezoek af?

Het blaffen naar bezoek is niet alleen voor u, maar ook de mensen die bij u op bezoek komen erg vervelend. Het is mogelijk om uw hond dit gedrag afleren, al is dat niet gemakkelijk.


U kunt dit probleem aanpakken met onderstaande training, al zult u zich daarbij wel aan een aantal regels moeten houden:


  • Voordat u aan deze training begint is het belangrijk dat uw hond de commando’s ‘zit’ en ‘blijf’ goed beheerst.

  • Laat buiten de trainingsessies om geen bezoek langskomen. Komt er onverwacht toch bezoek? Zorg dan dat uw hond tijdelijk in een andere ruimte kan verblijven waar hij het bezoek niet kan zien en geen contact met ze kan maken.

  • Kies tijdens de training voor een beloning die uw hond erg lekker vindt, zodat u hem daarmee goed kunt afleiden.

  • Het kan nodig zijn om uw hond tijdens een trainingsessie een time-out te geven op het moment dat hij blijft blaffen en u niet tot hem door kunt dringen. Zet uw hond op zo’n moment in een aparte ruimte, waarin hij het bezoek niet kan zien en geen contact kan maken. Zolang hij blaft, laat u hem niet terugkomen in de kamer.

  • Als onderdeel van de training heeft u mensen nodig die op bezoek komen. Zorg dat u deze mensen goed instrueert en dat zij zich te allen tijde aan de gemaakte afspraken houden.Mijn hond blaft naar bezoek, training in zeven stappen


De training mijn hond blaft naar bezoek bestaat uit 7 stappen. Ga niet door naar een volgende stap voordat uw hond een stap goed beheerst. Ga er hierbij vanuit dat de stap 9 van de 10 keer foutloos wordt uitgevoerd. Houd er rekening mee dat een terugval plaats kan vinden. Als dit gebeurt, ga dan een paar stappen terug in de training.


Stap 1

Mijn hond blaft naar bezoek: Begin met oefenen in de huiskamer. Laat uw hond zien dat u iets lekkers heeft en geef hem een stukje, zodat u zijn aandacht heeft. Het is nu de bedoeling dat uw hond naar u kijkt wanneer u zijn naam roept. Oefen dit door zijn naam te roepen en uw hond direct iets lekkers te geven. Als dit goed gaat, roept u uw hond zijn naam als hij nét van u wegkijkt. Reageert hij hierop door u weer aan te kijken? Dan beloont u hem.


Stap 2

Mijn hond blaft naar bezoek : Nu gaat u proberen om uw hond bij u te krijgen door zijn naam te roepen als hij in een ander deel van de woonkamer is. Komt hij gelijk naar u toe? Dan geeft u hem een beloning.


Stap 3

Mijn hond blaft naar bezoek: Vraag iemand om bij u aan te bellen. Zodra uw hond begint te blaffen, roept u hem en laat u zien dat u iets lekkers heeft. Op het moment dat hij stopt met blaffen, geeft u hem de beloning. Oefen dit een aantal keer.


Stap 4

Mijn hond blaft naar bezoek : Laat weer iemand aanbellen en herhaal stap 3, alleen dit keer loopt u samen met uw hond naar de deur terwijl u hem zijn beloning geeft. U kunt het beste meerdere kleine stukjes geven om zijn aandacht onderweg naar de deur vast te houden. Houd er rekening mee dat u uw hond niet beloont als hij blaft. Als hij wel begint te blaffen, oefent u deze stap opnieuw. Als uw hond braaf met u is meegelopen naar de deur, laat hem dan in de gang gaan zitten. Beloon hem ook hiervoor. Geef uw hond nu het commando ‘blijf’ en open de deur. Staat uw hond op? Sluit dan de deur en laat hem opnieuw zitten. Als uw hond netjes blijft zitten, opent u de deur. Laat het bezoek nog niet binnen, maar beloon uw hond eerst omdat hij rustig blijft zitten.


Stap 5

Mijn hond blaft naar bezoek: Nu mag het bezoek naar binnen, hierbij is het heel belangrijk dat zij de hond volledig negeren. Zij mogen geen oogcontact met hem maken, niet tegen hem praten en hem zeker niet aanhalen. U zorgt ervoor dat u uw hond zijn aandacht vasthoudt met de beloning en dat hij rustig blijft zitten, terwijl het bezoek doorloopt naar de woonkamer en daar gaan zitten. Beloon uw hond omdat hij netjes in de gang is blijven zitten. Loop daarna samen met hem de woonkamer in, terwijl u zijn aandacht vasthoudt met wat lekkers. Laat hem zitten wanneer u bij het bezoek bent aangekomen. Het bezoek geeft nu een beloning aan uw hond.


Stap 6

Mijn hond blaft naar bezoek: Wanneer uw hond stap 5 goed heeft uitgevoerd, geeft u hem het commando ‘vrij’. Zorg ervoor dat het bezoek uw hond geen aandacht geeft tot hij rustig is. Als hij onverhoopt gaat blaffen, is het belangrijk dat ze hem volledig negeren.


Stap 7

Mijn hond blaft naar bezoek: Als alle bovenstaande stappen goed gaan kunt u de training vanaf stap 4 gebruiken als standaard routine wanneer u bezoek ontvangt. Bouw hierbij het aantal keer dat u hem een beloning geeft langzaam af, maar blijf hem wel belonen om zijn gewenste gedrag in stand te houden. Beloon hem ongeveer 1 op de 5 keer, als u dit niet doet zal hij terugvallen in zijn oude gedrag en moet u weer opnieuw met de training beginnen.U kunt ons altijd mailen voor verdere vragen.

bottom of page