top of page

Opspringen hond afleren

Opspringen hond aflerenOngewenst gedrag; Mijn hond springt op tegen mensen

Een veel gehoorde vraag in de les is

“Hoe leer ik mijn hond af dat hij tegen ons en visite opspringt?”.


Voordat ik uitleg hoe je de hond dit kunt afleren vraag ik altijd eerst aan de coach/eigenaar of zij weten waarom de hond opspringt. Als je namelijk begrijpt waarom hij een bepaald gedrag vertoont is het vaak al minder vervelend dat hij het doet. Een hond springt op uit enthousiasme; hij is blij dat we thuis komen of dat er visite komt. Ja, dat is wel zo, maar er zit meer achter. Als je namelijk op zo’n moment iets naar beneden buigt dan zult u zien dat de hond jouw gezicht probeert te likken (snuit likken, noemen we dat). Veel mensen vinden dit vies en straffen de hond af als hij dit doet. Ook hier volgt dan weer de vraag “Waarom likt hij in je gezicht”.


Om op beide vragen antwoord te geven gaan we terug naar de wolven. Als moeder wolf terug komt van het jagen beginnen de welpjes de mondhoeken van de moederwolf af te likken. Ze proberen zelfs in de mond van de moeder te likken. Op deze manier sporen ze haar aan om het voorgekauwde voedsel uit te braken. Dit kunnen de welpjes vervolgens opeten. Het is dus een onderdanig gedrag. We zien dit gedrag bij onze honden onderling vaak ook.


Hond sprint tegen eigenaar op
Opspringen hond afleren

drentse patrijs apporteren wil

Als wij thuis komen is uw hond blij en omdat wij de Alfa’s (de roedel leiders) zijn worden wij onderdanig begroet. De ene hond gaat op zijn rug liggen en laat zijn buik zien. Een andere hond springt tegen ons op om onze “snuit” te likken.

Ze kunnen er anders niet bij! Het snuit likken is een onderdanig gedrag wat wij gaan afstraffen omdat wij het vies vinden. In de ogen van de hond klopt hier helemaal niets van en de rangorde tussen coach en hond kan worden verstoord.

“Sociale Hondentraining”


Hondentrainingen biedt een pakket aan waarbij u kunt kiezen welk specifiek probleemgedrag u wilt oppakken met uw hond.

  • Uitvallen naar andere honden

  • Mijn hond luistert niet als hij buiten losloopt

  • Mijn hond trekt aan de lijn

  • Mijn hond springt op

  • Hoe leer ik mijn hond apporteren

  • Hoe leer ik een goede omgang met mijn hond

  • Mijn hond leren lezen, lichaamstaal hond

  • Sociaal wandelen met andere hondeneigenarenbottom of page