top of page

Trekken aan de lijn

Mijn hond trekt aan de lijn


Ongewenst gedrag van uw hond: trekken aan de lijn


Het is een veel voorkomend probleem: honden die aan de lijn trekken. Niet zelden zie je op straat mensen die door hun hond worden uitgelaten. De hond loopt voorop en het baasje wordt er achteraan getrokken.


De baasjes trekken dan regelmatig hard aan de lijn of roepen iets naar hun hond in de hoop dat rustiger zal gaan lopen. Met het schaamrood op hun kaken laten ze zich door hun hijgende, naar adem snakkende viervoeter meeslepen, terwijl ze zich afvragen hoe het kan dat andere honden wél rustig aan de lijn lopen.


grote hond aan de lijn met eigenaar
mijn hond trekt aan de lijn

drentse patrijs apporteren wil

Trekken aan de lijn: waarom doen honden dat?


Om uw hond het trekken aan de lijn af te leren, zult u eerst moeten begrijpen waarom uw hond dit doet. Uw hond leert vaak al op jonge leeftijd dat het trekken aan de lijn hem iets oplevert. Net als bij veel ander ongewenst hondengedrag worden de eerste fouten gemaakt wanneer de hond nog een pup is.


Dit zit in de kleinste dingen en daardoor wordt het snel over het hoofd gezien. Het resultaat is echter overduidelijk: uw hond trekt aan de lijn omdat hij daarvoor beloond wordt; hij komt namelijk precies waar hij wil komen (zelfbeloning) of hij vat uw gemopper en correcties op als een beloning.


Trekken aan de lijn wordt in groepsverband gegeven bij Hondentrainingen Yvonne van der Meer. Deze training valt onder sociale hondentraining.

“Sociale Hondentraining”


Hondentrainingen biedt een pakket aan waarbij u kunt kiezen welk specifiek probleemgedrag u wilt oppakken met uw hond.


  • Uitvallen naar andere honden

  • Mijn hond luistert niet als hij buiten losloopt

  • Mijn hond trekt aan de lijn

  • Mijn hond springt op

  • Hoe leer ik mijn hond apporteren

  • Hoe leer ik een goede omgang met mijn hond

  • Mijn hond leren lezen, lichaamstaal hond

  • Sociaal wandelen met andere hondeneigenaren


Voor meer info kunt u contact met ons opnemen


bottom of page