top of page

Verlatingsangst hond

Verlatingsangst hondVerlatingsangst hond. Uw hond blaft of jankt urenlang tijdens uw afwezigheid, tot grote ergernis van de buren, of hij heeft de boel eens even flink onder handen genomen terwijl u weg was. Bij thuiskomst kunt u eerst uw huis opruimen om vervolgens de kwade buren te woord te staan. Daar wordt niemand blij van. Verlatingsangst bij honden of pup is erg vervelend, maar er is wel degelijk iets aan te doen.


Laat me niet alleen!


Een hond is een roedel dier en is niet gewend om alleen te zijn. Een pup heeft altijd dieren en mensen om zich heen gehad en daarom is het niet gek dat hij schrikt wanneer hij ineens alleen thuis moet blijven. Het is belangrijk dat u uw pup zo jong mogelijk traint, zodat het alleen zijn geen problemen oplevert wanneer uw hond ouder wordt. Hoe eerder u begint met de training, hoe kleiner de kans is dat uw pup last van verlatingsangst krijgt.


Verlatingsangst hond. Follow the leader, leader, leader..


Vaak is het zo dat verlatingsangst ontstaat bij honden die erg aanhankelijk zijn. Zij volgen u overal door het huis en verliezen u geen seconde uit het oog. U struikelt regelmatig bijna over uw trouwe viervoeter die het liefst voor uw voeten ligt wanneer u aan het koken, strijken of tv aan het kijken bent. U zult gevolgd worden als u naar een andere kamer gaat en zelfs als u naar het toilet moet, zal uw hond braaf voor de deur op u wachten.hondjes die een stoel kapot hebben gemaakt
Verlatingsangst hond

drentse patrijs apporteren wil

Verlatingsangst hond. Nu even niet..


Verlatingsangst hond. Om het achtervolging gedrag van uw hond te verminderen en om de verlatingsangst hond aan te pakken, is het belangrijk dat uw hond minder aanhankelijk wordt. Geef uw hond daarom geen aandacht als hij dat zelf opeist, maar negeer hem. Als u uw hond aandacht wilt geven dan roept u hem zelf bij u. Houd er rekening mee dat het aandacht vragen in het begin alleen maar erger zal worden, uw hond begrijpt immers niet waarom hij ineens geen succes meer heeft met zijn pogingen. Als u volhoudt en consequent blijft, zal uw hond het uiteindelijk begrijpen.


Verlatingsangst hond. Hoe leer ik mijn hond zonder angst alleen te blijven?


Verlatingsangst hond. U kunt uw hond leren om niet in paniek te raken wanneer u weg bent. Het handigste is om dit met een bench te doen. Om uw hond het alleen thuis zijn goed aan te leren, verwijs ik u graag naar het artikel ‘Benchtraining’ . In dat artikel wordt stap voor stap behandeld hoe u uw hond alleen thuis kunt leren blijven in een bench. Mocht u geen bench willen gebruiken, dan staat er in hetzelfde artikel een training om uw hond alleen thuis te leren blijven zonder bench. Ik raad u aan om één van die twee trainingen te gebruiken om uw hond (opnieuw) te leren om alleen thuis te zijn. Het kost tijd en moeite, maar het is van groot belang dat uw hond van zijn verlatingsangst afkomt.


Verlatingsangst hond. Doe eens gek!


Verlatingsangst hond. Uw hond heeft het gelijk door als u van plan bent om weg te gaan, hij herkent uw rituelen als geen ander. U trekt uw schoenen aan, controleert of alle lichten uit zijn, u draait de thermostaat lager, pakt uw sleutels en trekt uw jas aan.


Terwijl u druk bezig bent, wordt uw hond steeds nerveuzer. Om de stress voor het weggaan bij uw hond weg te halen, is het belangrijk dat uw vaste routine wordt doorbroken. Zorg ervoor dat uw hond het niet meer door heeft dat u weggaat, door zomaar een keer uw schoenen en eventueel uw jas aan te trekken.


Ga niet weg, maar gewoon weer verder met wat u aan het doen was. Pak zomaar eens uw sleutels en ga daarna onderuitgezakt op de bank zitten. Wanneer u dit een tijdje volhoudt zonder daadwerkelijk weg te gaan, dan zal uw hond deze handelingen niet meer linken aan het daadwerkelijk weggaan van zijn baas.


Zorg ervoor dat uw handelingen steeds een andere volgorde hebben. Uw hond zijn nervositeit tegenover die specifieke handelingen zal dan afnemen, omdat hij het gevolg op die handelingen niet meer herkent.


Nog wat tips voor verlatingsangst hond


  • Zorg dat uw hond gewandeld heeft voordat u weggaat, zodat hij een groot deel van zijn energie kwijt is.

  • Geef uw hond de laatste 20 minuten voordat u uit huis gaat geen of weinig aandacht meer.

  • Zeg uw hond niet uitgebreid gedag voordat u weggaat. Dit zorgt er alleen maar voor dat er meer nadruk wordt gelegd op het feit dat u weggaat.

  • Begroet uw hond niet te enthousiast bij het binnenkomen. Het moet voor uw hond normaal worden dat u zo nu en dan weggaat en weer terugkomt.

  • Geef uw hond een kluif of Kong, zodat hij iets te doen heeft.

  • Straf uw hond niet als u bij thuiskomst een ravage aantreft! Uw hond zal geen enkele link zien tussen uw woede bij binnenkomst en de troep die hij heeft gemaakt.

  • Voor uw hond kan het geluid van de radio of tv geruststellend zijn, u kunt ervoor kiezen één van de twee aan te laten staan terwijl u weg bent.

  • Om de angst en spanning bij uw hond te verminderen, zou u een verdamper kunnen gebruiken die een feromoon verspreidt waar uw hond door op zijn gemak wordt gesteld. Ook Bach Bloesem Remedies zouden een positieve bijdrage kunnen leveren.


Heeft u vragen stuur dan even een mail.

bottom of page