top of page

ADHD-kinderen en honden

ADHD kinderen

ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om zich te concentreren, taken af te maken en hun emoties onder controle te houden.


Honden kunnen een positieve impact hebben op ADHD-kinderen. Ze kunnen helpen om:


 • De stress en angst te verminderen: Honden kunnen een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden, wat kan helpen om de stress en angst van ADHD-kinderen te verminderen.


 • De sociale vaardigheden te verbeteren: Honden kunnen kinderen helpen om te leren hoe ze met anderen omgaan, zoals hoe ze moeten delen, wachten en rekening houden met de gevoelens van anderen.


 • De fysieke activiteit te vergroten: Honden hebben veel beweging nodig, dus kinderen met ADHD die een hond hebben, zijn meer geneigd om regelmatig te bewegen.


 • De zelfcontrole te verbeteren: Honden kunnen kinderen helpen om hun emoties onder controle te houden door ze te leren hoe ze hun energie op een positieve manier kunnen kanaliseren.

pup die zwemt

Welke honden zijn geschikt voor ADHD-kinderen?

Niet alle honden zijn geschikt voor ADHD-kinderen. Honden die te groot, te druk of te dominant zijn, kunnen juist voor problemen zorgen. Het is belangrijk om een hond te kiezen die goed past bij de persoonlijkheid en behoeften van het kind.


Enkele geschikte hondenrassen voor ADHD-kinderen zijn:

 • Golden Retrievers: Golden Retrievers zijn intelligent, aanhankelijk en gemakkelijk te trainen. Ze zijn ook goed met kinderen.

 • Labrador Retrievers: Labrador Retrievers lijken qua temperament en trainbaarheid veel op Golden Retrievers.

 • Poedels: Poedels zijn intelligent, energiek en hypoallergeen.

 • Goldendoodle: Goldendoodle zijn een kruising tussen Golden Retrievers en Poedels Ze combineren de beste eigenschappen van beide rassen.Hoe introduceer je een hond bij een ADHD-kind?

Het is belangrijk om een hond voorzichtig en in stapjes te introduceren bij een ADHD-kind. Begin met het kind te laten kennismaken met de hond op afstand. Als het kind gewend is aan de hond, kun je het kind de hond laten aanraken. Laat het kind de hond op zijn eigen tempo benaderen en laat het kind bepalen hoe vaak en hoe lang het met de hond wil spelen.


Tips voor het opvoeden van een hond voor een ADHD-kind

 • Zorg voor een duidelijke routine: Honden hebben behoefte aan een duidelijke routine. Dit helpt om de stress van het kind te verminderen en het kind te leren hoe het met de hond moet omgaan.

 • Wees consequent: Honden reageren goed op consequent gedrag. Zorg ervoor dat je de hond steeds op dezelfde manier beloont en corrigeert.

 • Laat het kind helpen bij de verzorging van de hond: Het kind kan helpen met het voeren, uitlaten en borstelen van de hond. Dit helpt het kind om een band op te bouwen met de hond en om verantwoordelijkheid te leren nemen.

 • Zoek hulp als het nodig is: Als je problemen hebt met het opvoeden van de hond, kun je hulp zoeken bij een hondentrainer of therapeut.Conclusie

Honden kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het leven van ADHD-kinderen. Ze kunnen helpen om de symptomen van ADHD te verminderen en het kind te helpen om te leren en te groeien.

bottom of page