top of page

Tips voor de vachtverzorging van je Berner Sennenhond

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

Tips voor de vachtverzorging van je Berner Sennenhond


Als trotse eigenaar van een Berner Sennenhond weet je dat deze honden een prachtige vacht hebben. Maar wist je dat de verzorging van deze vacht essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van je hond? In dit artikel geven we je tips voor de vachtverzorging van je Berner Sennenhond.


Waarom is vachtverzorging belangrijk voor je Berner Sennenhond?

De vacht van een Berner Sennenhond is dik en dicht, met een ondervacht die bestaat uit fijne, zachte haren. Dit maakt hun vacht gevoelig voor klitten en knopen, vooral als ze niet regelmatig worden verzorgd. Het is belangrijk om de vacht van je Berner Sennenhond goed te verzorgen om de volgende redenen:

  • Preventie van klitten en knopen

  • Verwijderen van vuil en ongewenste stoffen

  • Ondersteuning van de huidgezondheid

  • Behoud van de vacht kwaliteit

Met de volgende tips kun je de vacht van je Berner Sennenhond goed verzorgen.hond in bladeren
Tips voor de vachtverzorging van je Berner Sennenhond


Tip 1: Borstel de vacht regelmatig

Het is belangrijk om de vacht van je Berner Sennenhond regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen. Begin met het borstelen van de ondervacht met een borstel, gevolgd door een kam om de resterende klitten te verwijderen. Borstel vervolgens de bovenste laag van de vacht met een grove kam om losse haren en vuil te verwijderen.


Tip 2: Gebruik de juiste shampoo

Als het tijd is om je Berner Sennenhond te wassen, gebruik dan een milde hondenshampoo die speciaal is ontworpen voor hun vacht type. Vermijd shampoos die agressieve chemicaliën bevatten, omdat deze de huid kunnen irriteren en de vacht kwaliteit kunnen aantasten.


Tip 3: Verzorg de oren en poten

De vacht op de oren en poten van een Berner Sennenhond is gevoelig voor klitten en knopen. Borstel deze gebieden regelmatig en gebruik een schaar om eventuele knopen voorzichtig weg te knippen. Controleer ook regelmatig de oren van je hond op tekenen van infecties of irritaties.


Tip 4: Houd de vacht droog

Bij het baden van je Berner Sennenhond is het belangrijk om de vacht volledig te drogen om te voorkomen dat er vocht achterblijft en er schimmels of bacteriën kunnen groeien. Gebruik een handdoek om de vacht af te drogen en indien nodig een föhn op een lage stand.


Tip 5: Overweeg een professionele trimbeurt Als je merkt dat de vacht van je Berner Sennenhond moeilijk te onderhouden is of als je klitten en knopen niet onder controle krijgt, overweeg dan om een ​​professionele trimbeurt te laten uitvoeren. Een trimmer heeft de juiste gereedschappen en ervaring om de vacht van je Berner Sennenhond op de juiste manier te verzorgen. Bovendien kan een professionele trimmer eventuele problemen met de vacht en huid van je hond opmerken en behandelen voordat ze erger worden. Overleg met je dierenarts of fokker om een ​​geschikte trimmer te vinden die ervaring heeft met Berner Sennenhonden.

FAQ (Veelgestelde vragen)


Hoe vaak moet ik mijn Berner Sennenhond borstelen?

  • Het wordt aanbevolen om je Berner Sennenhond minstens twee keer per week te borstelen om de vacht gezond en klit vrij te houden.

Kan ik de vacht van mijn Berner Sennenhond scheren?

  • Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om de vacht van een Berner Sennenhond te scheren, omdat dit de isolatie van de vacht kan beschadigen en kan leiden tot huidproblemen.

Hoe kan ik klitten in de vacht van mijn Berner Sennenhond voorkomen?

  • Regelmatig borstelen en kammen van de vacht kan helpen om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om de vacht schoon en droog te houden en regelmatig te knippen en te trimmen om de vacht gezond te houden.

Moet ik mijn Berner Sennenhond wassen?

  • Het wordt aanbevolen om je Berner Sennenhond ongeveer om de 2-3 maanden te wassen om de vacht schoon en gezond te houden. Overmatig wassen kan echter de natuurlijke oliën van de huid van de hond verwijderen en leiden tot huidproblemen.

Kan ik de vacht van mijn Berner Sennenhond zelf knippen?

  • Als je geen ervaring hebt met het knippen van de vacht van een hond, wordt het niet aanbevolen om dit zelf te doen. Het kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot ongelijke knipbeurten of huidproblemen. Het wordt aanbevolen om een ​​professionele trimmer te raadplegen voor het knippen van de vacht van je Berner Sennenhond.


355 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Cane Corso

留言


bottom of page