top of page

Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023

Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten


Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten. Als nieuwe eigenaar van een schattige kleine pup, is het waarschijnlijk dat je al snel merkt dat je pup overal in bijt. Hoewel dit normaal gedrag is voor jonge honden, kan het ook leiden tot schade aan je bezittingen en in sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je pup. Daarom is het belangrijk om je pup te leren om niet overal in te bijten. In dit artikel geven we je praktische tips om je pup dit te leren.


Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten

Begrijp de redenen achter het bijten van je pup


Voordat je begint met het aanpakken van het bijtgedrag van je pup, is het belangrijk om te begrijpen waarom hij dit gedrag vertoont. Er kunnen verschillende redenen zijn, zoals:

  • Het is een natuurlijk gedrag van jonge honden

  • Het helpt bij het verminderen van tandpijn en het tandvlees masseren

  • Het is een manier voor je pup om te verkennen

  • Het kan een teken zijn van verveling of angst

  • Het kan een manier zijn om aandacht te vragen


Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten

Zorg voor voldoende speelgoed


Een van de beste manieren om te voorkomen dat je pup overal in bijt, is door hem voldoende speelgoed te geven. Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd en grootte van je pup. Koop bijvoorbeeld kauwspeelgoed dat speciaal ontworpen is voor puppy's. Dit zal helpen om de tandpijn van je pup te verminderen en hem af te leiden van het bijten van andere voorwerpen in huis.

Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten

Maak gebruik van positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging is een zeer effectieve manier om gewenst gedrag bij je pup aan te leren. Wanneer je pup niet overal in bijt, beloon hem dan met veel lof en een kleine traktatie. Dit zal hem aanmoedigen om dit gedrag in de toekomst te herhalen.


Geef je pup voldoende beweging

Een pup die zich verveelt en niet genoeg beweging krijgt, zal eerder geneigd zijn om overal in te bijten. Zorg ervoor dat je pup voldoende beweging krijgt door regelmatig met hem te wandelen en te spelen. Een vermoeide pup zal minder snel geneigd zijn om overal in te bijten.


Zorg voor een veilige omgeving

Het is belangrijk om je huis veilig te maken voor je pup door gevaarlijke voorwerpen uit de buurt te houden. Berg bijvoorbeeld giftige planten en chemicaliën op, en zorg ervoor dat je kabels en snoeren opbergt. Dit zal niet alleen helpen om te voorkomen dat je pup overal in bijt, maar het zal ook helpen om hem veilig te houden.


Maak gebruik van afleiding Als je merkt dat je pup probeert ergens in te bijten, leid hem dan af door hem af te leiden met een speeltje of door hem af te leiden met iets anders wat hij wel mag bijten. Wanneer je pup bijvoorbeeld aan je schoen knabbelt, geef hem dan een kauwspeeltje in plaats daarvan. Hierdoor leert je pup dat er wel degelijk bepaalde dingen zijn waar hij op mag kauwen en andere niet.


Geef je pup voldoende aandacht

Sommige pups bijten uit verveling of om aandacht te vragen. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd besteedt aan het spelen en trainen met je pup. Een pup die genoeg aandacht krijgt, zal minder snel geneigd zijn om overal in te bijten.


Negeer het ongewenste gedrag

Als je pup ergens in bijt wat hij niet mag, reageer dan niet door te schreeuwen of boos te worden. Dit kan je pup alleen maar meer opwinden en ervoor zorgen dat hij doorgaat met het bijten. In plaats daarvan kun je het beste het gedrag negeren en je pup afleiden met iets anders. Zo leert hij dat bijten niet de aandacht zal krijgen die hij zoekt.


Geef het goede voorbeeld

Als je niet wilt dat je pup overal in bijt, is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Zorg ervoor dat je geen voorwerpen in huis laat slingeren die je pup kan beschadigen of waar hij op kan kauwen. Ook kun je je pup leren dat het niet de bedoeling is om op mensen te bijten door hem te belonen wanneer hij dit niet doet.


Maak gebruik van een bittere spray

Als je merkt dat je pup een bepaald voorwerp in huis blijft bijten, kun je overwegen om een bittere spray te gebruiken. Deze sprays zijn speciaal ontworpen om onaangenaam te smaken voor honden, waardoor ze minder snel geneigd zijn om ergens op te bijten. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je een veilige en niet-giftige spray gebruikt.

Zoek professionele hulp

Als je pup blijft bijten ondanks alle inspanningen die je doet, kan het tijd zijn om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren trainer kan je helpen om de oorzaak van het bijtgedrag van je pup te achterhalen en je leren hoe je dit kunt aanpakken.Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten

Conclusie


In dit artikel hebben we besproken hoe je je pup kunt leren om niet overal in te bijten. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven bij het trainen van je pup.


Door gebruik te maken van positieve bekrachtiging en afleiding, en door het goede voorbeeld te geven, kun je je pup helpen om te begrijpen wat wel en niet acceptabel kauw gedrag is.


Als het bijtgedrag van je pup aanhoudt, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Door deze tips te volgen en consistent te blijven, kun je een gelukkige en gezonde relatie opbouwen met je pup en voorkomen dat hij ongewenst gedrag vertoont.


FAQ (Veelgestelde vragen)


Waarom bijt mijn pup tijdens het spelen?

Bijten tijdens het spelen is een natuurlijk gedrag voor pups. Ze gebruiken hun mond om de wereld te ontdekken en hun tanden te ontwikkelen. Het is echter belangrijk om je pup te leren om te spelen zonder te bijten om ervoor te zorgen dat hij geen pijn doet.


Wat moet ik doen als mijn pup blijft bijten?

Als je pup blijft bijten tijdens het spelen, stop dan met het spel en geef hem zacht speelgoed om op te bijten. Geef hem duidelijke signalen dat bijten niet acceptabel is en beloon hem als hij zich goed gedraagt.


Moet ik mijn pup straffen als hij bijt tijdens het spelen?

Het is niet aan te raden om je pup te straffen als hij bijt tijdens het spelen. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid bij je pup. Gebruik in plaats daarvan duidelijke signalen en positieve bekrachtiging om hem te leren om te spelen zonder te bijten.


Moet ik me zorgen maken als mijn pup tijdens het spelen agressief lijkt?

Als je pup tijdens het spelen agressief lijkt, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Praat met een dierenarts of een hondentrainer om te bepalen of er onderliggende oorzaken zijn voor dit gedrag en hoe je het kunt aanpakken.


Hoe lang duurt het voordat mijn pup stopt met bijten tijdens het spelen?

Het kan even duren voordat je pup stopt met bijten tijdens het spelen. Het is belangrijk om consistent te blijven en hem positieve bekrachtiging te geven als hij zich goed gedraagt. Blijf geduldig en werk samen met je pup om dit gedrag aan te pakken.


Wat moet ik doen als mijn pup tijdens het spelen blijft bijten, zelfs als ik duidelijke signalen geef?

Als je pup blijft bijten tijdens het spelen, zelfs als je duidelijke signalen geeft, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen.


Praat met een dierenarts of een hondentrainer om te bepalen wat de beste aanpak is voor jouw pup.Hoe je, je puppy kunt leren om niet overal in te bijten. Hondentrainingen helpt u graag!
116 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page